PRZEPISY

Wielkanocne judasze

Wielkanocne judasze

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Judasze to bardzo lubiane wielkanocne pieczywo, które jest znane już od stuleci.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta,Wielkanoc,Kuchnia czeska

Ciasta

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ55gramów
cukier waniliowy20gramów
jajka kurze1sztuka
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
skórka z cytryny1łyżeczka
sól-
świeże drożdże42gramów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 55 gramów

Przygotowujemy rozczyn poprzez dodanie do 100 ml letniego mleka 1 łyżki stołowej cukru i drożdży.

Przygotowujemy rozczyn poprzez dodanie do 100 ml...

2. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 150 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  skórka z cytryny 1 łyżeczka  sól  cukier waniliowy 20 gramów

Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki, masła, skórki z cytryny, cukru waniliowego, reszty mleka i kryształowego cukru. Dodajemy żółtka i szczyptę soli.

Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki,...

3. 

Ciasto porządnie wyrabiamy. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło.

Ciasto porządnie wyrabiamy. Następnie odkładamy...

4. Formowanie judaszy

Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy walec, któremu następnie nadajemy kształt warkocza, spirali albo węzła.

5. Pieczenie

jajka kurze 1 sztuka

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na nim judasze. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Niektóre możemy posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20 minut.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się