Wielkanocne judasze
Judasze to bardzo lubiane wielkanocne pieczywo, które jest znane już od stuleci.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta,Wielkanoc,Kuchnia czeska
Ciasta
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 55 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 55 gramów
Przygotowujemy rozczyn poprzez dodanie do 100 ml letniego mleka 1 łyżki stołowej cukru i drożdży.
2. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 150 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • skórka z cytryny 1 łyżeczka • sól • cukier waniliowy 20 gramów
Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki, masła, skórki z cytryny, cukru waniliowego, reszty mleka i kryształowego cukru. Dodajemy żółtka i szczyptę soli.
3.
Ciasto porządnie wyrabiamy. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło.
4. Formowanie judaszy
Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy walec, któremu następnie nadajemy kształt warkocza, spirali albo węzła.
5. Pieczenie
jajka kurze 1 sztuka
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na nim judasze. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Niektóre możemy posypać makiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20 minut.
Smacznego!