Wielkanocna rolada
Słodka mascarpone rolada z bananami i z ciasta pełnego zajączków.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,Rolady,Wielkanoc
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
mascarpone | 300 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
mąka luksusowa (00 extra) | 100 | gramów | |
różne owoce | - | ||
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
Wzory zajączków rysujemy sobie na papierze do pieczenia. Możemy również użyć foremki w kształcie zajączka. Papier kładziemy na blachę.
5.
Delikatnie mieszamy.
6.
kakao proszek 1 łyżka
Do mniejszej miski odkładamy 3 łyżki ciasta. Dodajemy kakao. Dobrze mieszamy.
7.
Kakaowe ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. Ciasto wyciskamy na narysowane wzory.
8.
W ten sposób przygotowane wzory zapiekamy przez 2 minuty w temperaturze 180° C. Resztę ciasta równomiernie wylewamy na podpieczone wzory.
9.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
10.
Ciasto zaraz po upieczeniu, razem z papierem do pieczenia, rolujemy w mokrą kuchenną ściereczkę.
11.
masło 80 gramów • cukier puder 60 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
13.
Po ostygnięciu ściągamy papier do pieczenia.
14.
Roladę rozwijamy, smarujemy kremem, nadziewamy owocami (truskawki, banan itp.) i ponownie zawijamy.
15.
Smacznego!