Wielkanocna mięsna rolada
Roladę podajemy śmigusowym oblewaczom na zimno, z tradycyjną weką. Ci, którzy u nas zostaną aż do obiadu możemy roladę podgrzać i podać z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,jajka kurze,jajka kurze,ciasto francuskie,Wieprzowina,Wielkanoc
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
ciasto francuskie | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
papryka kolorowa | 200 | gramów | |
ser Eidam | 150 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 800 | gramów |
Przepis
1.
cebula 100 gramów • olej słonecznikowy 2 łyżki • wieprzowe mięso mielone 800 gramów • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • jajka kurze 2 sztuki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone, sól i pieprz i 15 minut smażymy często mieszając w głębokiej patelni. Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy je, obieramy i przekrawamy na połowę.
2.
mielona czerwona papryka 1 łyżka
Mięso odstawiamy z ognia, dodajemy mieloną paprykę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
3.
papryka kolorowa 200 gramów • ser Eidam 150 gramów • jajka kurze 3 sztuki
Paprykę czyścimy, myjemy, kroimy na paski a potem na mniejsze kostki. Ser trzemy na grubo. Wszystko wkładamy do większej miski i razem z mięsem mieszamy. Dodajemy rozmieszane jajka, z których sobie 1/4 odstawiamy na późniejsze posmarowanie ciasta.
4.
ciasto francuskie 300 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość 40x50 cm. Z dolnego brzegu odkrawamy płat 5x50 cm z niego wykrawamy około 1,5 cm paseczki. Wielki płat przekrawamy tak, aby jeden płat miał wymiar 35x20 cm a ten drugi był większy.
5.
Mniejszy płat kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy na niego część mięsnego farszu. Około mięsa na cieście musi zostać około 2 cm wolnego miejsca. Na mięsie układamy połówki ugotowanych jajek.
6.
Na jajka dajemy resztę mięsnego farszu i formujemy walec. Brzegi ciasta podnosimy do góry wokół walca i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
7.
Na walec kładziemy drugi płat ciasta. Delikatnie przyciskamy a nadmiar ciasta ostrożnie odkrawamy tak, abyśmy roladę na spodzie nie przekroili.
8.
Całą roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem i kładziemy na nią paseczki ciasta na kształt kratki. Ponownie wszystko smarujemy i przebijamy wykałaczką.
9.
Z reszty ciasta możemy wykroić wielkanocne motywy i roladę nimi ozdobić.
10.
Roladę pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C 40 minut. Po pierwszych 20 minutach z wierzchu przykrywamy ją folią aluminiową.
11.
Upieczoną odstawiamy żeby dobrze wystygła i potem kroimy.
Smacznego!