Wesoła nadziewana babka
Łagodny, kolorowy i smaczny wypiek.
przepis,fotoprzepis,czekolada,dżem porzeczkowy,Babki,Wielkanoc
Babki
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
czekolada | 75 | gramów | |
dżem porzeczkowy | 3 | łyżki | |
masło | 100 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 4 | łyżki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
woda | 4 | łyżki | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1. Babka
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 4 łyżki • woda 4 łyżki
Żółtka mieszamy z cukrem i wodą.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki • proszek do pieczenia ½ opakowania
Do jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy do niewielkiej formy na babkę, którą przed tym smarujemy masłem i posypujemy mąką. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 - 20 minut.
5. Krem czekoladowy
czekolada 75 gramów • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów
Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej.
6.
żółtko jajka 2 sztuki
Dodajemy żółtka i czekoladową masę zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
7.
masło 100 gramów
Masło kroimy, odkładamy aby zmiękło. Następnie dodajemy je do czekoladowej masy i ubijamy na pianę.
8. Nadziewanie babki
dżem porzeczkowy 3 łyżki
Babkę przekrawamy na trzy warstwy. Na dolnej warstwie rozsmarowujemy dżem i kładziemy na niej środkową warstwę.
9.
Na środkową warstwę nanosimy połowę kremu.
10.
Kładziemy ostatnią warstwę i całą babkę smarujemy resztą kremu.
12.
Smacznego!