Wędzony wołowy ozór w serowo-czosnkowym cieście
przepis,fotoprzepis,ozór wołowy wędzony,twardy ser,czosnek,Wołowina
Wołowina
Składniki
Składniki
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 80 | gramów | |
olej rzepakowy | 100 | mililitrów | |
ozór wołowy wędzony | 1500 | gramów | |
twardy ser | 100 | gramów |
Przepis
1. Gotowanie wołowego ozora
ozór wołowy wędzony 1500 gramów
Świeży wędzony wołowy ozór dobrze myjemy i w wodzie gotujemy 80 minut do miękkości. Ugotowany na chwilę wkładamy do zimnej wody, potem go wyciągamy, obieramy. Część ozora około 700 g kroimy na plasterki o grubości około trzy czwarte cm.
2. Przygotowanie ciasta
twardy ser 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • czosnek 3 ząbki
Ciasto przygotowujemy poprzez wymieszanie jajek, mąki, mleka, startego sera i rozgniecionego czosnku. Mąki dajemy tyle, aby ciasto było dość gęste i nie ściekało z kotletów.
3. Panierowanie
olej rzepakowy 100 mililitrów
Kotlety panierujemy w cieście i na oleju krótko smażymy.
4.
Podajemy z opiekanymi ziemniakami, ziemniaczanym puree lub z duszonymi warzywami.
Smacznego!