Wątróbka wieprzowa na cebuli
Doskonały smakołyk klasycznej kuchni,który przy tak ogromnej fali nowoczesnych przepisów, oraz różnych "za", a raczej "przeciw" wypadł z dzisiejszych jadłospisów.
przepis,fotoprzepis,wątróbka wieprzowa,cebula,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 4 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
woda | 4 | łyżki | |
wątróbka wieprzowa | 400 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie wątróbki
wątróbka wieprzowa 400 gramów
Świeżą wątróbkę dokładnie oczyszczamy z błon delikatnie ją nacinając i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie około 0,5 cm plasterki.
2. Cebula
cebula 4 sztuki
Cebule obieramy, kroimy w pół, a następnie w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę a następnie lekko ją szklimy.
3. Smażenie wątróbki na cebuli
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • woda 4 łyżki
Do zarumienionej cebuli dodajemy wątróbkę, dokładnie przemieszamy kilka razy, póki wątróbka nie zjaśnieje. Posypujemy mieloną papryką i zalewamy odrobiną wody. Pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Odkrywamy a następnie przez kolejne 5 minut ciągle mieszając jeszcze dosmażamy.
4.
Uwaga! Wątróbkę podczas smażenia nie wolno solić, bo stwardnieje. Po podaniu wątróbki każdy sobie ją doprawi solą według smaku. Jako dodatek najbardziej pasuje świeży chleb, ale można ją podawać również z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!