Warzywny garnek z owsianymi kluseczkami

Gęsta warzywna zupa pełna zdrowych warzyw.
przepis,fotoprzepis,kalarepa,marchew,ziemniaki,cukinia,kasza manna,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci,
Zupy jarzynowe
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
517 g
Energia porcji
164 kcal
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Zupy jarzynowe › Przepisy na potrawy dla dzieci › Sezon - Cukinia › Sezon- Kalarepa › Sezon - Marchewka › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
cukinia | 150 27 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kalarepa | 200 58 | gramów kcal | |
kasza manna | 10 37 | gramów kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
por | 150 69 | gramów kcal | |
płatki owsiane | 50 183 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
ziemniaki | 200 184 | gramów kcal |
Przepis
1.
kalarepa 200 gramów • marchew 200 gramów • ziemniaki 200 gramów • por 150 gramów • cukinia 150 gramów • masło 20 gramów
Kalarepę, marchewkę, ziemniaki obieramy i myjemy. Z pora ucinamy korzenie, z cukinii końce. Obydwa warzywa myjemy. Kalarepę trzemy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy na cienkie kółeczka, ziemniaki i cukinię na małą kostkę. Pora wzdłuż przekrawamy na więcej paseczków a te kroimy na drobniejsze kawałki.
W garnku roztapiamy masło i smażymy na nim kalarepę i marchewkę.

2.
woda 2 litry • kminek mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Dodajemy ziemniaki i gorącą wodę. Wsypujemy kminek i sól. Jeśli zupę gotujemy dla małych dzieci nie solimy jej. Gotujemy 20 minut.

3.
Potem dodajemy przygotowaną cukinię i pora i gotujemy kolejnych 10 minut wszystko razem.

4. Owsiane kluseczki
płatki owsiane 50 gramów
Podczas gotowania się zupy mielimy na drobno płatki owsiane.

5.
jajka kurze 2 sztuki • kasza manna 10 gramów
Mieszamy je z jajkiem i łyżką kaszy manny, odstawiamy na bok dopóki zupa się nie ugotuje.

6.
Owsiane ciasto przeciskamy przez sitko do robienia klusek prosto do ugotowanej zupy. Chwilkę gotujemy. Gorącą zupę przykrywamy i na pół godziny przed podawaniem odstawiamy na bok. Za ten czas dostatecznie zgęstnieje. Zupę może sobie każdy sam, według smaku, na talerzu dosolić.

Smacznego!