PRZEPISY

Warzywny garnek z owsianymi kluseczkami

Warzywny garnek z owsianymi kluseczkami

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Gęsta warzywna zupa pełna zdrowych warzyw.

przepis,fotoprzepis,kalarepa,marchew,ziemniaki,cukinia,kasza manna,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci,

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

6

Masa porcji

517 g

Energia porcji

164 kcal

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukinia

150

27

gramów

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

kalarepa

200

58

gramów

kcal

kasza manna

10

37

gramów

kcal

kminek mielony

½

9

łyżeczki

kcal

marchew

200

90

gramów

kcal

masło

20

147

gramów

kcal

por

150

69

gramów

kcal

płatki owsiane

50

183

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

2

0

litry

kcal

ziemniaki

200

184

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

kalarepa 200 gramów  marchew 200 gramów  ziemniaki 200 gramów  por 150 gramów  cukinia 150 gramów  masło 20 gramów

Kalarepę, marchewkę, ziemniaki obieramy i myjemy. Z pora ucinamy korzenie, z cukinii końce. Obydwa warzywa myjemy. Kalarepę trzemy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy na cienkie kółeczka, ziemniaki i cukinię na małą kostkę. Pora wzdłuż przekrawamy na więcej paseczków a te kroimy na drobniejsze kawałki.
W garnku roztapiamy masło i smażymy na nim kalarepę i marchewkę.

Kalarepę, marchewkę, ziemniaki obieramy i...

2. 

woda 2 litry  kminek mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Dodajemy ziemniaki i gorącą wodę. Wsypujemy kminek i sól. Jeśli zupę gotujemy dla małych dzieci nie solimy jej. Gotujemy 20 minut.

Dodajemy ziemniaki i gorącą wodę. Wsypujemy...

3. 

Potem dodajemy przygotowaną cukinię i pora i gotujemy kolejnych 10 minut wszystko razem.

Potem dodajemy przygotowaną cukinię i pora i...

4. Owsiane kluseczki

płatki owsiane 50 gramów

Podczas gotowania się zupy mielimy na drobno płatki owsiane.

Podczas gotowania się zupy mielimy na drobno...

5. 

jajka kurze 2 sztuki  kasza manna 10 gramów

Mieszamy je z jajkiem i łyżką kaszy manny, odstawiamy na bok dopóki zupa się nie ugotuje.

Mieszamy je z jajkiem i łyżką kaszy manny,...

6. 

Owsiane ciasto przeciskamy przez sitko do robienia klusek prosto do ugotowanej zupy. Chwilkę gotujemy. Gorącą zupę przykrywamy i na pół godziny przed podawaniem odstawiamy na bok. Za ten czas dostatecznie zgęstnieje. Zupę może sobie każdy sam, według smaku, na talerzu dosolić.

Owsiane ciasto przeciskamy przez sitko do robienia...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się