Warzywne risotto

Prosty przepis na przysmak dobry również dla wegetarian.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,kukurydza,marchew,ser Parmezan,Rizotto,Bezglutenowe
Rizotto
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
748 g
Energia porcji
971 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 300 132 | gramów kcal | |
kostka warzywna | 30 78 | gramów kcal | |
kukurydza | 200 204 | gramów kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
oliwa | 4 528 | łyżki kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 500 1725 | gramów kcal | |
ser Parmezan | 100 392 | gramów kcal | |
woda | 1.5 0 | litra kcal |
Przepis
1.
oliwa 4 łyżki • cebula 300 gramów
Na drobno kroimy dwie średniej wielkości cebule i smażymy je na złoty kolor na oliwie z oliwek.

2.
ryż okrągłoziarnisty 500 gramów
Dodajemy dwie szklanki ryżu i smażymy jeszcze około dwie minuty na przeźroczysto.

3.
woda 1.5 litra • kostka warzywna 30 gramów • kukurydza 200 gramów • marchew 200 gramów
Dodajemy około pół litra wody i dwie kostki warzywne (w idealnym przypadku użyjemy rosołu zamiast kostek), kukurydzę i marchewki. Na bieżąco dodajemy wodę według potrzeby i gotujemy aż ryż się ugotuje.

4.
ser Parmezan 100 gramów • masło 100 gramów
Dodajemy starty parmezan i kawałek masła. Mieszamy aż do jego roztopienia i wytworzenia kremowej konsystencji.

Smacznego!