Warzywne klopsy z cukinią
Niesamowicie dobre klopsiki warzywne, które udowadniają, że można je zrobić również bez mięsa.
przepis,fotoprzepis,cukinia,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
Groszek cukrowy | 300 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 100 | gramów | |
cukinia | 500 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kalarepa | 100 | gramów | |
marchew | 250 | gramów | |
masło | 1 | łyżka | |
nać pietruszki | - | ||
olej rzepakowy | - | ||
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
seler | 100 | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
ziemniaki | 150 | gramów |
Przepis
1.
marchew 250 gramów • kalarepa 100 gramów • seler 100 • ziemniaki 150 gramów • cukinia 500 gramów • Groszek cukrowy 300 gramów • cebula 100 gramów • czosnek 4 ząbki
Warzywa obieramy i myjemy.
3.
sól 1 łyżeczka
Marchewkę, seler i kalarepę na grubo trzemy, dodajemy do cebuli, solimy i dusimy 5 minut pod pokrywką.
4.
Dodajemy groszek i dusimy kolejne 5 minut.
6.
Cukinię wyciskamy, zlewamy z niej wodę i dodajemy ją do warzyw.
7.
jajka kurze 1 sztuka • nać pietruszki • bułka tarta
Warzywa odstawiamy do ostudzenia, dodajemy do nich jak najdrobniej starte ziemniaki, jajko i nasiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i wedle potrzeby zagęszczamy bułką tartą.
8.
Z masy kształtujemy klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.
10.
Podajemy z ziemniaczanym puree i sałatką warzywną.
Smacznego!