Waniliowo truskawkowy tort walentynkowy
Zaskoczcie swoją ukochaną osobę na Walentynki tym łatwym a zarazem doskonałym waniliowo truskawkowym tortem. Poradzi sobie z nim nawet początkujący :)
przepis,fotoprzepis,kompot truskawkowy,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,Torty,Walentynki
Torty
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 8 | łyżek | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | 7 | łyżek | |
cukier waniliowy | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
kompot truskawkowy | 200 | gramów | |
margaryna | 100 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mleko w proszku | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 10 | łyżek | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
polewa czekoladowa | - | ||
powidło truskawkow | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
woda | 9 | łyżek |
Przepis
1. Przygotowanie spodu
jajka kurze 6 sztuk • cukier kryształ 8 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 1 łyżka • woda 9 łyżek • mąka luksusowa pszenna T550 10 łyżek • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i mieszamy do piany. Stopniowo dodajemy olej i wodę. Dodajemy ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Pieczenie
Ciasto wylewamy na okrągłą tortową formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C około 15-20 minut.
3.
Wystudzony spód przekrawamy wzdłuż na dwie połówki.
4.
powidło truskawkow 100 gramów • kompot truskawkowy 200 gramów
Smarujemy go truskawkowym dżemem i układamy pokrojone truskawki.
5. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • masło 200 gramów • cukier puder 7 łyżek
W niewielkiej ilości ziemnego mleka mieszamy budyń "Złoty kłos" z cukrem, wlewamy do reszty wrzącego mleka i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Stopniowo dodajemy miękkie masło. Ubijamy gładki krem.
6. Nadziewanie
Na spód wysmarowany dżemem z truskawkami smarujemy krem i wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką spodu.
7.
Tort smarujemy resztą kremu i wygładzamy wierzch i boki.
8. Przygotowanie białej masy
margaryna 100 gramów • cukier puder 100 gramów • mleko w proszku 100 gramów
Twardy tłuszcz, cukier i suszone mleko razem mieszamy. Na pocukrzonym woreczku foliowym rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość tortu i za pomocą wałka przenosimy na tort. Brzegi odcinamy.
9. Dekorowanie
Z resztek możemy powycinać serduszka, które układamy na torcie. Według gustu dekorujemy czekoladową polewą.
Smacznego!