Udziec z indyka w sosie curry

Smaczne kawałki indyka w sosie curry - śmietanowym podawane z makaronem.
przepis,fotoprzepis,udziec z indyka - filet,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Indyk
Indyk
Kategorie
Indyk ›Składniki
Składniki
cebula | 50 22 | gramów kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
kukurydza konserwowa | 200 186 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 320 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 25 87 | gramów kcal | |
oliwa | 5 660 | łyżek kcal | |
przyprawa curry | 2 33 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
udziec z indyka - filet | 600 900 | gramów kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
udziec z indyka - filet 600 gramów • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • przyprawa curry 2 łyżeczki • oliwa 4 łyżki
Udziec myjemy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy go do miski, dodajemy paprykę oraz przyprawy. Dodajemy olej i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało.

2.
cebula 50 gramów • czosnek 3 ząbki • oliwa 1 łyżka
Na odrobinie oleju szklimy obraną i posiekaną cebulę i czosnek.

3.
sól 1 łyżeczka
Dodajemy zamarynowane mięso razem z marynatą i smażymy aż mięso naciągnie. Następnie solimy.

4.
woda 200 mililitrów
Mięso podlewamy gorącą wodą i od czasu do czasu mieszając dusimy przez godzinę pod przykryciem.


6.
mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów
Całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w mleku i śmietanie.

Smacznego!