Udziec z indyka w sosie curry
Smaczne kawałki indyka w sosie curry - śmietanowym podawane z makaronem.
przepis,fotoprzepis,udziec z indyka - filet,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Indyk
Indyk
Kategorie
Indyk ›
Składniki
Składniki
cebula | 50 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
kukurydza konserwowa | 200 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 25 | gramów | |
oliwa | 5 | łyżek | |
przyprawa curry | 2 | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
udziec z indyka - filet | 600 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
udziec z indyka - filet 600 gramów • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • przyprawa curry 2 łyżeczki • oliwa 4 łyżki
Udziec myjemy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy go do miski, dodajemy paprykę oraz przyprawy. Dodajemy olej i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało.
2.
cebula 50 gramów • czosnek 3 ząbki • oliwa 1 łyżka
Na odrobinie oleju szklimy obraną i posiekaną cebulę i czosnek.
3.
sól 1 łyżeczka
Dodajemy zamarynowane mięso razem z marynatą i smażymy aż mięso naciągnie. Następnie solimy.
4.
woda 200 mililitrów
Mięso podlewamy gorącą wodą i od czasu do czasu mieszając dusimy przez godzinę pod przykryciem.
6.
mąka chlebowa pszenna T750 25 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów
Całość zagęszczamy mąką rozmieszaną w mleku i śmietanie.
Smacznego!