Ucierana babka
Ucierana babka zawiera dużą ilość tłuszczu. Jej nazwa pochodzi od procesu przetwarzania, w którym masło jest ucierane z cukrem. Jest to klasyczna, ulubiona babka, pachnąca i soczysta.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,Babki
Babki
Kategorie
Babki ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 140 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 200 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 1 | opakowanie | |
skrobia kukurydziana | 40 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
4.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • skrobia kukurydziana 40 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie
...i mąkę wymieszaną z kukurydzianą skrobią oraz proszkiem do pieczenia.
6.
...i delikatnie mieszamy aż ciasto będzie gładkie.
7.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
8.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 175 °C.
9.
Upieczoną i ostudzoną babkę wyciągamy z formy, posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!