Twarogowy tort bez pieczenia
Prosty i szybki przepis na orzeźwiający owocowy tort z biszkoptami, twarogiem i śmietaną. Podczas gorącego lata jest ucztą dla oczu jak i dla rozpalonego ciała.
przepis,fotoprzepis,długie biszkopty,miękki twaróg,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),borówki,maliny,maliny,Jeżyny,Torty,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy
Torty
Kategorie
Torty › Bez pieczenia › Sezonowe przepisy › Sezon - Maliny › Sezon - Jeżyny › Torty bez pieczenia ›
Składniki
Składniki
Agar | 10 | gramów | |
Jeżyny | 125 | gramów | |
biszkopty | 150 | gramów | |
borówki | 125 | gramów | |
cukier kryształ | 4 | łyżki | |
długie biszkopty | 150 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 500 | gramów | |
maliny | 250 | gramów | |
miękki twaróg | 500 | gramów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka | |
sok z cytryny | ½ | decylitra | |
woda | 1 | decylitr |
Przepis
1.
biszkopty 150 gramów • długie biszkopty 150 gramów
Okrągłą rozkładaną tortową formę wykładamy biszkoptami.
2.
woda 1 decylitr • Agar 10 gramów • skórka z cytryny 1 łyżeczka • sok z cytryny ½ decylitra • miękki twaróg 500 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 gramów • cukier kryształ 4 łyżki
W garnuszku zagotowujemy agar w odrobinie wody. Dodajemy cukier, skórkę i sok z cytryny, twaróg, śmietanę i chwilę podgrzewamy.
4.
borówki 125 gramów • maliny 125 gramów
Ciepły krem ostrożnie równomiernie wlewamy do wyłożonej formy i na wierzch wsypujemy resztę owoców. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. W lecie zapewni doskonałe orzeźwienie.
Smacznego!