Twarogowy targaniec
Pychotka nie tylko dla maluchów :)
przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,białko jajka,twaróg mielony,Słodkie śniadania,Naleśniki
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier waniliowy | 25 | gramów | |
masło | 25 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 50 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
twaróg mielony | 250 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
żółtko jajka 2 sztuki • cukier waniliowy 25 gramów • masło 25 gramów • białko jajka 2 sztuki
Żółtka ubijamy z cukrem i z roztopionym ostudzonym masłem. Z białek ubijamy gęstą pianę.
2.
sól • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • twaróg mielony 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów • skórka z cytryny ½ łyżeczki
Dodajemy szczyptę soli, mleko, twaróg, mąkę i startą skórkę z cytryny.
3.
Dodajemy pianę z białek.
4.
Stopniowo smażymy 4 targańce. Patelnię smarujemy lekko olejem, nakładamy i rozsmarowujemy na niej ćwiartkę ciasta.
5.
Ciasto z obydwóch stron smażymy. Przy przewracaniu możemy placka przekroić i obrócić w częściach.
6.
Placka targamy na patelni widelcem.
7.
Targaniec serwujemy ciepły, posypany cukrem według smaku. Możemy do niego podawać owoce z kompotu.
Smacznego!