Twarogowy makaron

Domowy makaron z twarogiem, cukrem i polany roztopionym masłem... prawdziwa klasyka.
przepis,fotoprzepis,mąka tortowa pszenna T450,twaróg granulowany,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›Składniki
Składniki
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 500 1745 | gramów kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twaróg granulowany | 0 ?? | kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
mąka tortowa pszenna T450 500 gramów • woda 200 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto na początku będzie rzadkie, ale odstawimy je na około 15 minut żeby odpoczęło i stężało. Dlatego więcej mąki nie dodajemy.


3.
Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienko. Ciasto podczas rozwałkowywania cały czas przewracamy i posypujemy mąką. Ciasto się wtedy dobrze wyrabia, jest twarde ale i jednocześnie elastyczne.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 • woda • sól
Brzegi odcinamy, i ciasto kroimy na szersze paski. Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy do wyschnięcia do wtedy aż nam się w większym garnku zagotuje woda z około łyżeczką soli na 4 litry wody.

5.
Pojedyncze posypane mąką paski układamy na siebie i nożem kroimy szersze paski makaronu.

6.
Pokrojony makaron na stolnicy rozdzielamy. Dają się lekko rozdzielić.

7.
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia gotujemy 7 minut.

8.
Ugotowany przecedzamy i przepłukujemy ciepłą wodą. Odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski.

9.
masło 80 gramów
W misce go polewamy roztopionym masłem. Zamkniętą miskę wkładamy pod kołdrę (do łóżka) żeby makaron nie wystygł i wyrabiamy drugą połowę ciasta. Makaron z drugiej partii dodajemy do pierwszej i mieszamy. Z wymienionej ilości ciasta utworzy nam się około 1 kilogram gotowanego makaronu.

10.
twaróg granulowany • cukier puder • masło
Ciepły makaron na talerzu posypujemy twarogiem, cukrem i polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!