Twarogowo miodowe ciasto z jabłkami
Soczyste ciasto pełne słodkiego twarogu z jabłkami, na cienkim orkiszowym cieście z masłem.
przepis,fotoprzepis,miód,miód,miód,twaróg mielony,jabłka,Ciasta,Zdrowe wypieki,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Zdrowe wypieki › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Desery z jabłek › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 350 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 150 | gramów | |
miód | 6 | łyżek | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 170 | gramów | |
rodzynki | 40 | gramów | |
skrobia ziemniaczana | 25 | gramów | |
sok z cytryny | 3 | łyżki | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka orkiszowa drobno mielona 170 gramów • masło 80 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • miód 1 łyżka • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, cynamon i miód. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut do odpoczęcia.
3.
twaróg mielony 250 gramów • skrobia ziemniaczana 25 gramów • masło 40 gramów • miód 3 łyżki • żółtko jajka 3 sztuki • sok z cytryny 3 łyżki
Nadzienie przygotowujemy poprzez wymieszanie twarogu z miodem, roztopionym i ostudzonym masłem, skrobią, żółtkami i sokiem z cytryny. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
7.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przenosimy do natłuszczonej formy tak, aby było aż na bokach formy.
8.
Do formy wlewamy twarogowe nadzienie.
9.
Przykrywamy usmażonymi jabłkami i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C przez 30 minut.
Smacznego!