Twarogowo-jabłkowy strudel
Gdy dopadnie was nieprzezwyciężona chęć na słodkie, po dobrym niedzielnym obiedzie, przygotujcie sobie ten łatwy i szybki strudel.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,miękki twaróg,ciasto francuskie,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 300 | gramów | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
jabłka tarte | 500 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
miękki twaróg | 300 | gramów | |
rodzynki | 150 | gramów |
Przepis
2.
rodzynki 150 gramów • miękki twaróg 300 gramów
Rodzynki na chwilkę moczymy w wodzie, odcedzamy, dodajemy twaróg i mieszamy.
3.
ciasto francuskie 300 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanej mąką stolnicy. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt grubo ani zbyt cienko. Na cieście rozcieramy twaróg. Górne krawędzi ciasta zostawiamy około 3-4 cm odkryte.
4.
cukier kryształ 150 gramów
Na twaróg równomiernie rozkładamy wyciśnięte jabłka i wszystko posypujemy cukrem.
5.
jajka kurze 1 sztuka
Ciasto zawijamy. Odkryte krawędzie nacieramy roztrzepanym jajkiem i dokańczamy zawijanie.
6.
Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacieramy go roztrzepanym jajkiem i przebijamy wykałaczką.
7.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 °C około 40 minut.
Smacznego!