Twarogowo-jabłkowa strucla
Szybkie ciasto na niedzielne popołudnie, z ciasta francuskiego, ulubionych jabłek i twarogu.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,jabłka,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
biszkopty | 50 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier trzcinowy | 50 | gramów | |
jabłka | 350 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
migdały mielone | 2 | łyżki | |
rodzynki | 50 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 5 | gramów | |
twaróg mielony | 250 | gramów |
Przepis
1.
twaróg mielony 250 gramów • cukier trzcinowy 50 gramów • rodzynki 50 gramów • skrobia kukurydziana 5 gramów
Rodzynki chwilę moczmy w wodzie, odcedzamy i mieszamy z twarogiem, cukrem i stołową łyżką skrobi kukurydzianej.
4.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto zawinięte w papier rozwijamy. Rozkładamy lekko wyciśnięte jabłka, około 1,5 cm od brzegów.
5.
Posypujemy pokruszonymi biszkoptami.
6.
Na jedną połowę, wzdłuż, równomiernie rozkładamy twarogowe nadzienie.
8.
Ciasto, razem z papierem, przekładamy na połowę.
9.
Przekładamy na blachę a papier z wierzchu ciasta kładziemy na blachę (możemy też urwać, odciąć). Brzegi ciasta ugniatamy, całe ciasto smarujemy jajkiem i przebijamy widelcem.
11.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
13.
Kroimy i podajemy.
Smacznego!