Twarogowe ciasto ze śliwkami
Doskonałe i wyjątkowo soczyste ciasto z bogatym twarogowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,śliwki,twaróg mielony,mielone orzechy włoskie,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
cukier kryształ | 75 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
oliwa | 20 | mililitrów | |
rodzynki | - | ||
sól | - | ||
twaróg mielony | 750 | gramów | |
śliwki | - | ||
śmietana 30% kwaśna | 70 | gramów | |
świeże drożdże | 15 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • świeże drożdże 15 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Odstawiamy by zrobił się zakwas.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier kryształ 15 gramów • sól • jajka kurze 2 sztuki • śmietana 30% kwaśna 70 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i śmietanę.
4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Blachę o rozmiarach 42x32 cm natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.
7.
śliwki • rodzynki • cynamon mielony 2 łyżeczki
Na blachę wykładamy ciasto i naciągamy je po bokach. Na cieście układamy połówki śliwek (świeżych albo z kompotu, ewentualnie mrożonych - te trzeba przed użyciem rozmrozić) i posypujemy umytymi rodzynkami według potrzeby. Ilość śliwek zależy od tego ile ich mamy, ciasto może być nimi wyłożone po całości. Wierzch śliwek i rodzynek posypujemy cynamonem.
8.
twaróg mielony 750 gramów • cukier kryształ 60 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Twaróg mieszamy z cukrem, mlekiem i jajkami.
9.
Równomiernie go rozdzielamy na śliwkach ...
10.
... i rozsmarowujemy.
12.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C dopóki brzegi nam się ładnie nie upieką.
13.
Wystudzone ciasto kroimy na prostokąty. Ciasto drożdżowe jest delikatne i dlatego możemy ciasto jeść jako deser - deserowym widelcem.
Smacznego!