PRZEPISY

Twarogowe ciasto z Augsburga

Twarogowe ciasto z Augsburga

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Ciasto z Augsburga jest ulubionym deserem wszystkich miłośników ciast. Smaczne twarogowe nadzienie na kruchym maślanym cieście, to wszystko polane czekoladową polewą=gwarancja prawdziwej rozkoszy :) Na dużą blachę podwójcie składniki!

przepis,fotoprzepis,kakao proszek,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier puder150gramów
czekolada do gotowania125gramów
kakao proszek20gramów
masło125gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
proszek do pieczenia½opakowania
skrobia kukurydziana20gramów
sól1szczypta
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu250gramów
woda1łyżka
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia ½ opakowania  kakao proszek 20 gramów  cukier puder 75 gramów

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej...

2. 

masło 125 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  woda 1 łyżka

Mieszamy i dodajemy miękkie masło, żółtko i wodę. Wyrabiamy delikatne ciasto.

Mieszamy i dodajemy miękkie masło, żółtko i...

3. 

Ciasto rozdzielamy na dwie połówki i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozdzielamy na dwie połówki i odstawiamy...

4. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

5. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 75 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

6. 

skrobia kukurydziana 20 gramów  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów

Dodajemy wymienione składniki.

Dodajemy wymienione składniki....

7. 

Ubijamy.

Ubijamy....

8. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek....

9. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy z lodówki. Jedną połówkę rozwałkowujemy bezpośrednio na blasze (18x27 cm). Jeśli będzie się lepić do wałka, delikatnie posypujemy mąką.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Jedną połówkę...

10. 

Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt w wielkości blachy. Drugą połowę ciasta na papierze rozwałkowujemy. W ten sposób ułatwimy sobie pracę z kruchym ciastem i nie będzie się nam targać.

Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt w...

11. 

Na ciasto na blasze wylewamy twarogowe nadzienie.

Na ciasto na blasze wylewamy twarogowe nadzienie....

12. 

Ciasto na papierze przekładamy na nadzienie (papierem do góry) ...

Ciasto na papierze przekładamy na nadzienie...

13. 

... i papier usuwamy.

... i papier usuwamy....

14. 

Delikatnie przebijamy widelcem i w 180°C pieczemy 25 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową, zniżamy temperaturę i w 160°C dopiekamy 10 minut. Odstawiamy by dobrze ostygło.

Delikatnie przebijamy widelcem i w 180°C pieczemy...

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów  czekolada do gotowania 125 gramów

W garnuszku podgrzewamy śmietanę do ubijania (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy.

W garnuszku podgrzewamy śmietanę do ubijania...

16. 

Ciasto odkładamy na 24 godziny do lodówki. Przed konsumpcją kroimy na 16 mniejszych prostokątów (ciasto jest dość słodkie i syte, dlatego polecamy kroić je na mniejsze kawałki) ...

Ciasto odkładamy na 24 godziny do lodówki. Przed...

17. 

... i możemy podawać.

... i możemy podawać....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się