Twarogowe buchty
Puszyste buchty ze śmietanowo-maślanego drożdżowego ciasta. Buchty z wymienionego ciasta utrzymają swoją świeżość przez prawie 3 dni.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,rodzynki,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 180 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | ½ | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | kilogram | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
oliwa | 50 | mililitrów | |
rodzynki | 150 | gramów | |
twaróg granulowany | 550 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1. Ciasto
mleko tłuste 3,5% ½ litra • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram • śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • masło 100 gramów • oliwa 50 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów
W ciepłym mleku mieszamy drożdże z odrobiną mleka i odstawiamy by wyrobił się rozczyn. Rozczyn wlewamy do odważonej mąki, dodajemy śmietanę, roztopione, ostudzone masło, olej i cukier. Wyrabiamy delikatne ciasto...
2.
...które odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Twarogowe nadzienie
twaróg granulowany 550 gramów • rodzynki 150 gramów • cukier kryształ 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki
Twaróg mieszamy z umytymi rodzynkami, cukrem i jajkami.
4. Nadziewanie bucht
Ciasto dzielimy na połowę i na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Kroimy je na kwadraty około 8x8cm. Na środek każdego kwadraciku kładziemy 1,5 łyżki stołowej nadzienia. Twaróg przekładaniem rogów ciasta i ich ugnieceniem zamykamy w buchcie.
5.
Blachę polewamy olejem i kładziemy na nią buchty zamkniętą stroną w dół. Przy układaniu po brzegach buchty smarujemy olejem i dociskamy je na blasze do siebie.
6.
Wyrabiamy drugą połowę ciasta, jeśli nam zabraknie twarogowego nadzienia możemy go zastąpić dżemem.
7.
Buchty smarujemy olejem również po wierzchu a te z dżemem możemy sobie oznaczyć posypując makiem. Zostawiamy je na blasze na 10 minut do podrośnięcia.
8. Pieczenie
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C przez około 35 minut.
9.
Upieczone ciepłe buchty posypujemy przesianym cukrem pudrem i po dokładnym ostudzeniu podajemy.
Smacznego!