Twarogowa rolada
Lekka i łagodna rolada z biszkoptowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,twaróg granulowany,śmietana do ubijania (30-33%),mąka chlebowa pszenna T750,mandarynki (kompot),Rolady
Rolady
Kategorie
Rolady ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 4 | łyżki | |
cukier puder | 50 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mandarynki (kompot) | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 5 | łyżek | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
skórka z cytryny | - | ||
twaróg granulowany | 150 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 125 | mililitrów |
Przepis
1. Biszkoptowe ciasto
jajka kurze 4 sztuki • cukier kryształ 4 łyżki • mąka chlebowa pszenna T750 5 łyżek • olej słonecznikowy 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% • proszek do pieczenia 12 gramów
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodajemy cukier. W drugiej misce mieszamy żółtka, olej i mąkę. Rozrzedzamy mlekiem. Na koniec dodajemy ubite białka i proszek do pieczenia.
2.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach przez około 30 minut, dopóki wierzchnia warstwa nie zacznie brązowieć.
3.
Po upieczeniu ciasto zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dzięki zrolowaniu, ciasto utrzyma swój kształt po wypełnieniu go kremem.
4. Twarogowe nadzienie
twaróg granulowany 150 gramów • cukier puder 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów • skórka z cytryny • mandarynki (kompot) 100 gramów
Twaróg mieszamy z cukrem pudrem i skórką z cytryny z połówki cytryny. Na koniec dodajemy delikatnie ubitą śmietanę z żelatyną i mandarynki.
5.
Rozwinięte ciasto skrapiamy sokiem z mandarynek, a następnie rozcieramy na nim około 4 milimetrową warstwę kremu. Ostrożnie rolujemy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin.
Smacznego!