Twarogowa kremówka

Szybkie proste ciasto.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,twaróg mielony,żółtko jajka,białko jajka,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 300 1200 | gramów kcal | |
cukier puder | 120 ?? | kcal | |
cukier puder | 180 699 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | ½ 320 | litra kcal | |
twaróg mielony | 500 595 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis
1.
ciasto francuskie 300 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wykładamy je na blachę tak, by przykryło boczne brzegi.

2.
twaróg mielony 500 gramów • mleko tłuste 3,5% ½ litra • cukier waniliowy 20 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier puder 120 • żółtko jajka 5 sztuk
Twaróg mieszamy z mlekiem, cukrem waniliowym, budyniem, cukrem pudrem i żółtkami na płynną masę.

3.
Masę wylewamy na ciasto i w rozgrzanym piekarniku na 180°C 25 - 30 minut pieczemy. Za ten czas płynna masa stężeje.

4.
białko jajka 5 sztuk • cukier puder 180 gramów
Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.

5.
Cukrową pianę wylewamy na upieczone ciasto i równomiernie rozsmarowujemy.

6.
Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i 5 - 10 minut dopiekamy. Piana z białek musi delikatnie zbrązowieć. Wystudzone ciasto kroimy na większe kwadraty. Podczas krojenia dobrze jest moczyć nóż w zimnej wodzie przy każdym nacięciu, nie będzie się lepić. Ciasto jest smaczniejsze gdy przed podawaniem włożymy je na 2 godziny do lodówki.

Smacznego!