Twarogowa jabłkowa buchta
Doskonałe, szybkie, soczyste ciasto.
przepis,fotoprzepis,jabłka,twaróg mielony,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Kategorie
Strudle › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier kryształ | 40 | gramów | |
cukier waniliowy | 30 | gramów | |
cynamon mielony | 1.5 | łyżeczki | |
jabłka | 250 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
twaróg mielony | 350 | gramów |
Przepis
1.
jabłka 250 gramów • ciasto francuskie 275 gramów • cukier kryształ 40 gramów • cynamon mielony 1.5 łyżeczki
Jabłka obieramy i na grubo trzemy. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze. Papier, w które było zawinięte, zostaje na dole ciasta i posłuży jako papier do pieczenia. Na jeden brzeg ciasta, nie zupełnie na sam brzeg, warstwujemy wyciśnięte jabłka. Posypujemy je cukrem i cynamonem.
2.
twaróg mielony 350 gramów • cukier waniliowy 30 gramów
Twaróg mieszamy z cukrem waniliowym i warstwujemy go na jabłka.
3.
Ciasto na blasze bez nadzienia przekładamy przez nadzienie...
5.
Ostrym nożem na wierzchu robimy kratkę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po ostudzeniu buchtę kroimy.
Smacznego!