Tuńczykowe ślimaki z ciasta francuskiego
Proste i szybkie przygotowanie smakołyku z ciasta francuskiego wypełnionego tuńczykiem i oliwkami. Ten przepis doceni każda gospodyni, która oczekuje gości.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,tuńczyk w kawałkach w sosie własnym,oliwki zielone,twardy ser,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
ogórek konserwowy | 4 | sztuki | |
oliwki zielone | 200 | gramów | |
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym | 180 | gramów | |
twardy ser | 150 | gramów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta.
2.
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 180 gramów • oliwki zielone 200 gramów • twardy ser 150 gramów • ogórek konserwowy 4 sztuki
Na jedną połowę nakładamy rozdrobnione kawałki tuńczyka, z których został usunięty olej. Na tuńczyka kładziemy pokrojone w krążki oliwki i ogórki kiszone. Posypujemy startym serem.
3.
Ciasto chwytamy z tej dłuższej strony i powoli zwijamy tworząc roladę. Roladę kroimy na paski o grubości 1 cm, kładziemy na blachę w pozycji leżącej.
4.
Pieczemy w temperaturze 150 °C przez około 20 minut.
Smacznego!