PRZEPISY

Trzypiętrowy kasztanowy tort

Trzypiętrowy kasztanowy tort

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Delikatny tort z kasztanowo twarogowym kremem i bananami. Tort ma wyważony smak, wytworzony z ulubionego biszkoptowego ciasta i prosto udekorowany. Nie musicie być cukiernikiem, żeby sobie z nim poradzić. Dzięki naszej procedurze spokojnie możecie tort przygotować i na 85 urodziny.

przepis,fotoprzepis,kasztanowe puree,kasztanowe puree,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

banan1kilogram
białko jajka12sztuk
cukier puder300gramów
czekolada 85%100gramów
dżem porzeczkowy-
kakao proszek1łyżka
kasztanowe puree700gramów
masło200gramów
mąka luksusowa pszenna T550220gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
proszek do pieczenia20gramów
sól1szczypta
twaróg mielony500gramów
woda100mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka12sztuk

 

Przepis

1. Pieczenie korpusów



Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Formy do pieczenia wykładamy papierem do...

2. 

białko jajka 12 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 220 gramów  proszek do pieczenia 20 gramów

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do...

4. 

żółtko jajka 12 sztuk  cukier puder 150 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

5. 

olej słonecznikowy 100 mililitrów  woda 100 mililitrów

Do ubitych żółtek wlewamy olej i wodę. Mieszamy.

Do ubitych żółtek wlewamy olej i wodę....

6. 

Wsypujemy i łączymy przygotowaną mąkę.

Wsypujemy i łączymy przygotowaną mąkę....

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek....

8. 

Ciasto wylewamy do dwie trzecie największej...

Ciasto wylewamy do dwie trzecie największej......

9. 

...i najmniejszej formy.

...i najmniejszej formy....

10. 

kakao proszek 1 łyżka

Do reszty ciasta dodajemy kakao...

Do reszty ciasta dodajemy kakao......

11. 

...i wlewamy je do średniej formy.

...i wlewamy je do średniej formy....

12. 

Największą i średnią formę pieczemy na raz około 12-16 minut w temperaturze 175-180°C. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy poprzez wbicie wykałaczki, po jej wyciągnięciu musi być sucha. Ciasto w najmniejszej formie pieczemy przez około 8-10 minut.

Największą i średnią formę pieczemy na raz...

13. 

masło 200 gramów  cukier puder 150 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy...

14. 

kasztanowe puree 500 gramów  twaróg mielony 500 gramów

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i twaróg.

Dodajemy rozmrożone kasztanowe puree i twaróg....

15. 

Mieszamy na gładko.

Mieszamy na gładko....

16. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę....

17. 

Bitą śmietanę dodajemy do kremu i krem wkładamy do lodówki. Zostawiamy go tam na 20 minut by stężał.

Bitą śmietanę dodajemy do kremu i krem...

18. Czekoladowe ozdoby

czekolada 85% 100 gramów

Podczas gdy nam częściowo krem tężeje w lodówce przygotowujemy sobie czekoladowe i kasztanowe ozdoby na tort. Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli.

Podczas gdy nam częściowo krem tężeje w...

19. 

kasztanowe puree 150 gramów

Z rozmrożonego kasztanowego puree możemy sobie uformować kuleczki.

Z rozmrożonego kasztanowego puree możemy sobie...

20. 

Kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na kratce i wkładamy do lodówki by stężały.

Kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na...

21. 

Kolejne ozdoby możemy sobie wytworzyć na przykład tak że liście smarujemy czekoladą...

Kolejne ozdoby możemy sobie wytworzyć na...

22. 

...albo na papierze do pieczenia pryskamy z czekolady kratkę. Po włożeniu i stężeniu w lodówce...

...albo na papierze do pieczenia pryskamy z...

23. 

...czekoladę z listków...

...czekoladę z listków......

24. 

...i z papieru po prostu ściągamy.

...i z papieru po prostu ściągamy....

25. 

Duży i średni korpus przekrawamy na połowę. Mały korpus przekrawamy na trzy części. Część kremu zostawiamy sobie na końcowe ozdabianie tortu. Krem odpowiednio rozdzielamy na korpusy i rozsmarowujemy (patrz zdjęcie).

Duży i średni korpus przekrawamy na połowę....

26. 

banan 1 kilogram

Banany obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Bananowe kółeczka układamy na każdą warstwę kremu.

Banany obieramy i kroimy na cienkie kółeczka....

27. 

dżem porzeczkowy

Składamy tort, łączymy większe korpusy, średnie korpusy i małe korpusy. Na łączenia między wielkościami korpusów smarujemy w małej warstwie dżem. Cały tort zakańczamy kremem...

Składamy tort, łączymy większe korpusy,...

28. 

kasztanowe puree 50 gramów

...i ozdabiamy czekoladowymi ozdobami oraz delikatnie rozdrobnionym kasztanowym puree.

...i ozdabiamy czekoladowymi ozdobami oraz...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się