Truskawkowy tort z rolady
Letni, orzeźwiający tort z łagodnym kremem śmietankowym i świeżymi truskawkami z ogródka.
przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),truskawki,Torty
Torty
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
powidło truskawkow | - | ||
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
syrop owocowy | 5 | łyżek | |
truskawki | 320 | gramów | |
woda | 1 | łyżka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
Żelatyna | 1 | opakowanie |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na roladę
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • cukier puder 100 gramów • jajka kurze 5 sztuk • proszek do pieczenia ½ opakowania • olej słonecznikowy 2 łyżki • woda 1 łyżka
Żółtka, cukier, olej i wodę ubijamy na pianę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i osobno ubitą pianę z białek.
2.
Ciasto wylewamy na wielką wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, ewentualnie możemy użyć papier do pieczenia, aby łatwiej się manipulowało z ciastem. Ciasto pieczemy około 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
3.
powidło truskawkow • syrop owocowy 5 łyżek
Jeszcze gorące ciasto biszkoptowe przerzucamy z blachy na kuchenną ściereczkę i zwijamy w roladę. Potem roladę rozwijamy, smarujemy dżemem, polewamy syropem i z powrotem zawijamy do rolady.
4.
Roladę kroimy na około jednocentymetrowe plastry równomiernie rozkładamy je na dnie okrągłej miski (średnica około 20 cm). Jeżeli zostaną nam kawałki rolady, możemy je potem poukładać na wierzchu nadzienia. Propozycja: Aby łatwiej było wyciągnąć roladę z miski, możemy obłożyć jej dno przeźroczystą folią spożywczą.
5. Przygotowanie nadzienia
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • Żelatyna 1 opakowanie • cukier waniliowy 2 sztuki • cukier kryształ 50 gramów
Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem i z cukrem waniliowym, ostrożnie dodajemy ubitą słodką śmietanę. Dla wzmocnienia możemy dodać jeszcze żelatyny. Propozycja1: Aby tort po wyciągnięciu nie opadł i był gęsty, mielibyśmy użyć 16% kwaśną śmietanę oraz 33% na ubijanie. Propozycja2: Żelatynę wysypujemy do szklanki z 4 łyżeczkami wody. Odstawiamy na 10 minut, aby spęczniała. Potem podgrzewamy ją, aby się rozpuściła i od razu dodajemy do śmietanowego nadzienia. Mieszamy i wylewamy połowę nadzienia na roladę.
6.
truskawki 320 gramów
Na nadzieniu układamy pasteryzowane truskawki (możemy użyć również świeżych) i zalewamy resztą nadzienia. Tort wkładamy do lodówki, najlepiej na noc, aby stężał.
7.
Na drugi dzień tort przekładamy na talerz serwisowy.
8.
Ozdabiamy świeżymi truskawkami, świeżą miętą. Możemy podawać.
Smacznego!