Truskawkowy placek z mascarpone
Delikatny placek z kruchego ciasta, wypełniony kremem z mascarpone i ozdobiony świeżymi truskawkami.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,truskawki,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 250 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 750 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | gramów | |
sól | - | ||
truskawki | 150 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie kruchego ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 50 gramów • sól • masło 100 gramów
Z mąki, miękkiego masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce do odpoczęcia na około 15 minut.
2. Przygotowanie nadzienia
jajka kurze 3 sztuki • cukier kryształ 200 gramów
W misce mieszamy jajka i cukier do piany.
3.
mleko tłuste 3,5% 750 gramów • laska wanilii 1 sztuka
W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię z laski waniliowej.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
Do ciepłego mleka dodajemy jajka z cukrem. Na koniec przez sitko wsypujemy mąkę. Gotujemy gęstą kaszę.
6.
Do foremki na ciasto wgniatamy stopniowo ciasto. Na spód wylewamy nadzienie z mascarpone.
7.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
truskawki 150 gramów
Placek odstawiamy do wystudzenia i ozdabiamy go płatkami świeżych truskawek.
Smacznego!