Truskawkowy lodowy deser

Ulubiony twarogowy lodowy deser z orzeźwiającym smakiem truskawek.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,truskawki,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
152 g
Energia porcji
370 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
wysoka
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
cukier puder | 230 893 | gramów kcal | |
galaretka tortowa czerwona | 12 42 | gramów kcal | |
kakao proszek | 15 46 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 285 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 25 225 | mililitrów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
truskawki | 500 215 | gramów kcal | |
twaróg mielony | 500 595 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1.
truskawki 500 gramów
Do przygotowania deseru możemy użyć świeże albo mrożone truskawki. Mrożone truskawki dobrze rozmrażamy.

2.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów • białko jajka 4 sztuki
Żółtka mieszamy z cukrem na pianę. Z białek ubijamy gęstą pianę.


4.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta.

5.
Na dwa razy delikatnie dodajemy pianę z białek.

6.
Okrągłą formę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto.

7.
Pieczemy w temperaturze 180°C 12 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, usuwamy papier do pieczenia a ciasto wkładamy z powrotem do formy.

8.
masło 250 gramów • cukier puder 150 gramów • twaróg mielony 500 gramów
Miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy twaróg.

9.
Twarogowy krem równomiernie rozcieramy na kakaowym korpusie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Potem na krem kładziemy pokrojone truskawki.

10.
galaretka tortowa czerwona 12 gramów
Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy tortową galaretkę ...

11.
... i wylewamy ją na truskawki.

12.
Po dokładnym 24 godzinnym tężeniu w lodówce, deser wyciągamy z formy, kroimy i podajemy.

Smacznego!