Truskawkowo - pomarańczowy tort fitness
Delikatny, kremowy, prawie raw, przysmak z wysoką dawką zdrowej energii.
przepis,fotoprzepis,orzechy nerkowca naturalne,daktyle,orzechy włoskie,truskawki (mrożone),Zdrowe wypieki,,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
Stewia - świeża | - | ||
daktyle | 200 | gramów | |
kakao proszek | 2 | łyżeczki | |
miód | 1 | łyżeczka | |
miód | 20 | gramów | |
mąka gryczana | 25 | gramów | |
olej kokosowy | 40 | gramów | |
olej kokosowy | 1 | łyżeczka | |
orzechy nerkowca naturalne | 50 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
pomarańcz | 400 | gramów | |
płatki owsiane | 50 | gramów | |
truskawki (mrożone) | 150 | gramów | |
woda | 0 |
Przepis
1. Przygotowanie orzechów
orzechy nerkowca naturalne 50 gramów • woda
Cztery godziny przed przyrządzaniem tortu orzechy moczymy w wodzie i wkładamy do lodówki.
2. Przyrządzanie daktyli
Daktyle wypestkowujemy i moczymy w zimnej wodzie na godzinę-dwie.
3. Przygotowanie korpusu
Daktyle odcedzamy i miksujemy na drobno.
6.
Okrągłą formę (średnica 18 cm) kładziemy na odpowiednio wielki talerz. Wkładamy do niej daktylowo - orzechową masę i wyrównujemy. Przy wyrównywaniu przytrzymujemy formę tak, aby nie ślizgała nam się na talerzu. Wkładamy do lodówki.
8.
Orzechy keszu odcedzamy...
9.
...i miksujemy na papkę.
11.
Truskawki miksujemy z orzechami.
12.
olej kokosowy 20 gramów • miód 20 gramów
Orzechowo - truskawkową masę dodajemy do pomarańcz i razem z olejem oraz miodem miksujemy.
15.
Masę nalewamy na korpus i wkładamy na dzień do lodówki.
16.
Przed podaniem wkładamy tort na 15 minut do lodówki. Potem go wyciągamy, nożem odkrawamy od formy, którą usuwamy.
17. Raw polewa kakaowa
olej kokosowy 1 łyżeczka • kakao proszek 2 łyżeczki • miód 1 łyżeczka
Z oleju, kakao i miodu mieszamy polewę i wkładamy ją do strzykawki (cukierniczej).
18.
Tort ozdabiamy polewą...
20. Wartość energetyczna
1 porcja = ok. 300 kcal
Smacznego!