Truskawkowe babeczki z kremem mascarpone
Delikatne babeczki z waniliowego ciasta, ozdobione kremem z mascarpone i kawałkami świeżych truskawek.
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,śmietana do ubijania (30-33%),truskawki,truskawki,Muffiny
Muffiny
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier puder | 20 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
mascarpone | 100 | gramów | |
masło | 115 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 70 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
truskawki | 250 | gramów | |
śmietan-fix | 5 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów |
Przepis
1.
masło 115 gramów • cukier kryształ 120 gramów • jajka kurze 3 sztuki • laska wanilii 1 sztuka
Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy jajka i wanilię z laski wanilii.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 70 mililitrów • sól • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
W mniejszej misce mieszamy mąki, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mąkę wsypujemy do maślanej masy, dodajemy mleko. Wszystko razem dobrze mieszamy.
3.
Za pomocą elektrycznego miksera ubijamy gładkie ciasto.
4. Ciastem wypełniamy foremki
Ciastem wypełniamy foremki na muffiny, pieczemy około 20 minut na 180 °C.
5. Przygotowanie kremu
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • mascarpone 100 gramów • śmietan-fix 5 gramów • cukier puder 20 gramów
Podczas pieczenia babeczek przygotowujemy sobie krem. Śmietanę do ubicia ubijamy ze śmietan-fix i cukrem na gęsto. Dodajemy mascarpone. Razem mieszamy.
7. Ozdabianie
truskawki 100 gramów
Krem nakładamy do rękawa cukierniczego, pojedyncze babeczki ozdabiamy kremem i posypujemy kawałkami truskawek.
Smacznego!