Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,Ciasta,Kuchnia słowacka,Bezlaktozowe
Ciasta
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 101 | sztuk kcal | |
cukier puder | 12 466 | łyżek kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier waniliowy | 1 73 | sztuka kcal | |
czereśnie | 1 650 | kilogram kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 12 641 | łyżek kcal | |
olej słonecznikowy | 3 405 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | 1 ?? | sztuka kcal | |
żółtko jajka | 6 342 | sztuk kcal |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 12 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 3 łyżki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do piany. Stopniowo dodajemy olej.


3.
mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek • proszek do pieczenia 1 sztuka
Na koniec ostrożnie wmieszamy mąkę z rozmieszanym proszkiem do pieczenia.

4.
czereśnie 1 kilogram
Ciasto rozcieramy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Na cieście równomiernie układamy umyte i wypestkowane czereśnie.

5.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C około 20 minut. Wierzch ciasta posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!