Tradycyjne czereśniowe ciasto
Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,Ciasta,Kuchnia słowacka,Bezlaktozowe
Ciasta
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier puder | 12 | łyżek | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
czereśnie | 1 | kilogram | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 12 | łyżek | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 1 | sztuka | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 12 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 3 łyżki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do piany. Stopniowo dodajemy olej.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek • proszek do pieczenia 1 sztuka
Na koniec ostrożnie wmieszamy mąkę z rozmieszanym proszkiem do pieczenia.
4.
czereśnie 1 kilogram
Ciasto rozcieramy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Na cieście równomiernie układamy umyte i wypestkowane czereśnie.
5.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C około 20 minut. Wierzch ciasta posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!