Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasteczka
Maślane klejone ciasteczka maczane w czekoladzie.
przepis,fotoprzepis,skrobia ziemniaczana,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,dżem porzeczkowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 | gramów | |
czekolada do gotowania | 75 | gramów | |
dżem porzeczkowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 160 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
skrobia ziemniaczana | 120 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
masło 100 gramów • cukier puder 100 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
3.
skrobia ziemniaczana 120 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów • sól 1 szczypta
...skrobię ziemniaczaną (możemy użyć również kukurydzianą), mąkę i szczyptę soli.
4.
Wyrabiamy ciasto.
5.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.
6.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Wykrawamy małe prostokąty ozdobną foremką, ewentualnie możemy ciasto na potrzebną wielkość pokroić.
7.
Wykrojone prostokąty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy prostokąt na jednej stronie dociskamy widelcem.
8.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
10.
...i łączymy z drugą połową.
11.
śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów • czekolada do gotowania 75 gramów
W wodnej kąpieli podgrzewamy śmietanę i roztapiamy w niej czekoladę.
12.
Ciasteczka do połowy maczamy w czekoladzie...
13.
...i odstawiamy w chłodne miejsce na kratce do stężenia.
Smacznego!