PRZEPISY

Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Ribollita to tradycyjna włoska zupa pochodząca z Toskanii. Ta gęsta zupa składa się z różnorodnych warzyw a na jej przygotowanie istnieje wiele przepisów. Ugotujcie sobie tą z naszego przepisu. Jest wypróbowany i możemy potwierdzić,że jest doskonały.

przepis,fotoprzepis,marchew,pomidory w puszce,fasola biała sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych

Zupy z roślin strączkowych

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bazylia-
cebula80gramów
chleb tostowy6sztuk
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek8ząbków
fasola biała sterylizowana400gramów
kostka warzywna2sztuki
liść laurowy4sztuki
marchew150gramów
nać pietruszki-
oliwa3łyżki
oliwa30mililitrów
pomidory w puszce400gramów
por150gramów
przecier pomidorowy-
sól-
twardy ser150gramów
woda1.2litra
świeże liście szpinaku-

 

Przepis

1. 

cebula 80 gramów  oliwa 30 mililitrów

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Lekko ją szklimy na oleju.

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Lekko ją...

2. 

czosnek 4 ząbki  marchew 150 gramów  por 150 gramów

Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Obraną i umytą marchewkę kroimy na kółeczka. Por myjemy, przekrawamy na ćwiartki wzdłuż i kroimy na kawałki. Warzywa dodajemy do cebuli i wszystko razem kilka minut smażymy.

Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Obraną i...

3. 

woda 1.2 litra  kostka warzywna 2 sztuki

W gorącej wodzie rozpuszczamy kostki dobrego bulionu.

W gorącej wodzie rozpuszczamy kostki dobrego...

4. 

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  liść laurowy 4 sztuki

Bulion wlewamy do warzyw, dodajemy pieprz, liście laurowe i gotujemy 20 minut.

Bulion wlewamy do warzyw, dodajemy pieprz, liście...

5. 

pomidory w puszce 400 gramów

Do zupy dodajemy na drobno pokrojone pomidory z puszki razem z nalewem. Zagotowujemy.

Do zupy dodajemy na drobno pokrojone pomidory z...

6. 

fasola biała sterylizowana 400 gramów  przecier pomidorowy  sól  świeże liście szpinaku  bazylia  nać pietruszki

Dodajemy fasolę, kilka łyżek przecieru pomidorowego według smaku i dosalamy. Używamy fasoli w puszce, albo sobie 250 g suchej fasoli dzień przed gotowaniem namoczymy i podczas gotowania zupy w osobnym garnku ją do miękkości gotujemy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku, albo przy podawaniu zupy ozdabiamy ją pokrojonym świeżym szpinakiem, bazylią lub natką pietruszki.

Dodajemy fasolę, kilka łyżek przecieru...

7. Czosnkowy chleb z serem

czosnek 4 ząbki  oliwa 3 łyżki  chleb tostowy 6 sztuk  twardy ser 150 gramów

Do zupy przygotowujemy sobie zapiekany chleb. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z oliwą z oliwek. Tym olejem smarujemy kromki tostowego chleba i posypujemy je startym serem (najlepiej parmezanem).

Do zupy przygotowujemy sobie zapiekany chleb....

8. 

Kromki chleba zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.

Kromki chleba zapiekamy w piekarniku na złoty...

9. 

Zapieczony czosnkowy tost wkładamy do miski i nalewamy do niej gęstą zupę.

Zapieczony czosnkowy tost wkładamy do miski i...

10. 

Tostowy chleb możemy w zupie podawać również pokrojony na kostki.

Tostowy chleb możemy w zupie podawać również...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się