Toskańska zupa fasolowa
Ribollita to tradycyjna włoska zupa pochodząca z Toskanii. Ta gęsta zupa składa się z różnorodnych warzyw a na jej przygotowanie istnieje wiele przepisów. Ugotujcie sobie tą z naszego przepisu. Jest wypróbowany i możemy potwierdzić,że jest doskonały.
przepis,fotoprzepis,marchew,pomidory w puszce,fasola biała sterylizowana,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Składniki
Składniki
bazylia | - | ||
cebula | 80 | gramów | |
chleb tostowy | 6 | sztuk | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 8 | ząbków | |
fasola biała sterylizowana | 400 | gramów | |
kostka warzywna | 2 | sztuki | |
liść laurowy | 4 | sztuki | |
marchew | 150 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
oliwa | 3 | łyżki | |
oliwa | 30 | mililitrów | |
pomidory w puszce | 400 | gramów | |
por | 150 | gramów | |
przecier pomidorowy | - | ||
sól | - | ||
twardy ser | 150 | gramów | |
woda | 1.2 | litra | |
świeże liście szpinaku | - |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • oliwa 30 mililitrów
Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Lekko ją szklimy na oleju.
2.
czosnek 4 ząbki • marchew 150 gramów • por 150 gramów
Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Obraną i umytą marchewkę kroimy na kółeczka. Por myjemy, przekrawamy na ćwiartki wzdłuż i kroimy na kawałki. Warzywa dodajemy do cebuli i wszystko razem kilka minut smażymy.
4.
czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • liść laurowy 4 sztuki
Bulion wlewamy do warzyw, dodajemy pieprz, liście laurowe i gotujemy 20 minut.
5.
pomidory w puszce 400 gramów
Do zupy dodajemy na drobno pokrojone pomidory z puszki razem z nalewem. Zagotowujemy.
6.
fasola biała sterylizowana 400 gramów • przecier pomidorowy • sól • świeże liście szpinaku • bazylia • nać pietruszki
Dodajemy fasolę, kilka łyżek przecieru pomidorowego według smaku i dosalamy. Używamy fasoli w puszce, albo sobie 250 g suchej fasoli dzień przed gotowaniem namoczymy i podczas gotowania zupy w osobnym garnku ją do miękkości gotujemy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku, albo przy podawaniu zupy ozdabiamy ją pokrojonym świeżym szpinakiem, bazylią lub natką pietruszki.
7. Czosnkowy chleb z serem
czosnek 4 ząbki • oliwa 3 łyżki • chleb tostowy 6 sztuk • twardy ser 150 gramów
Do zupy przygotowujemy sobie zapiekany chleb. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z oliwą z oliwek. Tym olejem smarujemy kromki tostowego chleba i posypujemy je startym serem (najlepiej parmezanem).
8.
Kromki chleba zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.
9.
Zapieczony czosnkowy tost wkładamy do miski i nalewamy do niej gęstą zupę.
10.
Tostowy chleb możemy w zupie podawać również pokrojony na kostki.
Smacznego!