Tort szachownica z mascarpone i bananami
Fantastyczny mascarpone kremowy tort pełen słodkich bananów. Wytworzenie wzoru szachownicy może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to bardzo łatwe. Wystarczy trzymać się naszych wskazówek, które są rozpisane w większej ilości pojedynczych kroków dla szybszego opanowania.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,banan,Torty,Ciasta kremowe
Torty
Składniki
Składniki
banan | 600 | gramów | |
białko jajka | 10 | sztuk | |
cukier kryształ drobny | 240 | gramów | |
cukier puder | 150 | gramów | |
czekolada do gotowania | 180 | gramów | |
dżem wiśniowy | 350 | gramów | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
mascarpone | 500 | gramów | |
masło | 0 | ||
masło | 125 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 340 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 | ||
olej słonecznikowy | 200 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 2 | opakowania | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 600 | mililitrów | |
żółtko jajka | 10 | sztuk |
Przepis
2.
Mieszamy.
4.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.
5.
Bitą śmietanę dodajemy do kremu.
6.
Krem wkładamy do lodówki.
10.
mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie
Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek.
11.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wlewamy do formy na tort, natłuszczonej i posypanej mąką.
12.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.
13.
białko jajka 5 sztuk • żółtko jajka 5 sztuk • cukier kryształ drobny 120 gramów • woda 100 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 160 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie • kakao proszek 20 gramów • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę i olej. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i pianę z białek. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
14.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 200 °C.
15.
Jasny i ciemny ostudzony korpus przekrawamy na połowę.
16.
Na przekrojonym, ale jeszcze nie rozdzielonym korpusie za pomocą misek...
17.
...nacinamy trzy okręgi. Ostrym nożem wykrawamy kółeczka.
18.
Następnie kółeczka ostrożnie rozkładamy. Pierwszą warstwę korpusu wytwarzamy z dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego korpusu.
20.
Mascarpone nadzienie rozdzielamy na trzy części. Pierwszą częścią smarujemy pierwszy korpus.
21.
banan 600 gramów
Banany obieramy i kroimy na nie zbyt grube kółeczka (wymieniona ilość jest podana na cały tort).
22.
Część bananów układamy na nadzienie.
23.
Kontynuujemy pracę z drugą warstwą, przy czym teraz będzie duże jasne kółko, średnie ciemnie i małe jasne. Rozsmarowujemy drugą część kremu i układamy banany.
24.
Składamy trzecią warstwę. Duże kółeczko ciemne, średnie jasne, małe ciemne.
25.
Tą warstwę smarujemy drugą połową dżemu i ostatnią częścią kremu. Układamy ostatnią warstwę bananów. Na koniec układamy ostatnie kółeczka (jasne, ciemne, jasne) i cały tort smarujemy, cienką warstwą, resztą kremu. Wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.
26.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • czekolada do gotowania 180 gramów
Śmietanę do ubijania podgrzewamy w wodnej kąpieli i roztapiamy w niej połamaną czekoladę.
27.
Odstawiamy do ostudzenia...
28.
...i polewamy stężony tort. Ponownie wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia, najlepiej do następnego dnia.
Smacznego!