Tort miodowy
Fantastyczny miodowy tort pełny wspaniałego karmelowego kremu z orzechami.Przepis został zainspirowany ulubionym ormiańskim tortem Marlenka a włożony trud i cierpliwość w jego przygotowanie zdecydowanie się opłaci.Tort jest doskonałym deserem na świąteczny
przepis,fotoprzepis,miód,orzechy włoskie,Torty,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy
Torty
Kategorie
Torty › Boże Narodzenie › Sezonowe przepisy › Sezon - Orzechy › Bożonarodzeniowe ciasteczka ›
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 75 | gramów | |
dżem malinowy | 150 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 370 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 120 | gramów | |
miód | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
orzechy włoskie | 80 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 794 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 40 | gramów | |
soda oczyszczona | 10 | gramów |
Przepis
1. Tortowe miodowe płaty - 6 szt
masło 120 gramów • cukier kryształ 50 gramów • miód 100 gramów
W gorącej wodnej kąpieli powoli rozpuszczamy masło, cukier i miód.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów
Do miski ważymy mąkę i dolewamy ciepłą maślano-miodowo-jajeczną pianę. Mieszamy łychą, przekładamy na stolnicę...
5.
...i ręką wyrabiamy zwarte ciasto. Ciasto formujemy na kształt walca i rozdzielamy na 4 części. Rozwałkowujemy na cienko pierwszą część ciasta. (Najlepiej się rozwałkowuje na silikonowej podkładce, ciasto się do niej nie przykleja a podczas rozwałkowywania się lekko obraca. Jeśli używamy klasyczną drewnianą deskę ciasto trzeba delikatnie posypywać mąką).
6.
Na rozwałkowane ciasto kładziemy okrągłą formę o średnicy około 24 cm i ciasto według niej wykrawamy. Okrągłe ciasto przekładamy na papier na pieczenie, skrawki odkładamy. Skrawki łączymy i rozwałkowujemy z nich jeszcze dwa okrągłe ciasta. (Skrawki z ostatniego ciasta upieczemy przy ostatnim kroku).
7.
Pojedyncze okrągłe ciasta przekładamy, razem z papierem, stopniowo na blachę i stopniowo pieczemy. Każde ciasto pieczemy w temperaturze 180° około 5 minut. Z upieczonego płatu od razu usuwamy papier...
8.
...i płaty układamy na siebie. Upieczone zapakowujemy do folii spożywczej i jak najszybciej nadziewamy.
9. Karmelowy krem
skondensowane słodzone mleko 794 gramów
Puszki ze słodzonym skondensowanym mlekiem gotujemy prawie całkowicie zanurzone w wodzie 2 godziny. Wychładzamy w zimnej wodzie.
10.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 30 gramów • skrobia kukurydziana 40 gramów
Z mleka, cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy gęsty budyń.
12.
Do masła dodajemy budyń i wystudzone skondensowane mleko z puszek.
13. Karmelowo-orzechowy krem
mielone orzechy włoskie 120 gramów
Z kremu odkładamy 250 g (odkładamy na końcowe ozdabianie) a do reszty dodajemy orzechy.
14. Posypka
Upieczone ścinki z ostatniego ciasta kruszymy...
16. Łączenie tortu
dżem malinowy 150 gramów
Tortowe płaty rozkładamy, przy czym górny płat obracamy. Górny i dolny płat smarujemy dżemem.
17.
Na wszystkie płaty, oprócz górnego, równomiernie rozdzielamy karmelowo-orzechowy krem.
18.
Krem na płatach rozsmarowujemy.
19.
Pojedyncze płaty układamy na siebie. Górny płat kładziemy dżemem w dół.
20.
Tort lekko obciążamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.
21. Ozdabianie tortu
Cały tort smarujemy karmelowym kremem, który sobie odłożyliśmy,...
22.
...posypujemy przygotowaną posypką i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
23.
Przed podaniem ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą.
24. Miodowy urodzinowy tort
A co jeśli nasze dziecko ma akurat w święta urodziny? Po prostu wesoło tort ozdabiamy :)
25. Porady i zalecenia
Tort przygotowujemy co najmniej 2-3 dni przed podaniem, żeby się dobrze połączyły wszystkie smaki a miodowe płaty zmiękły. Nie polecamy jakkolwiek zmieniać wymienioną ilość składników, szczególnie zwracamy uwagę na ilość cukru, którego mogłoby się komuś wydawać zbyt mało :) Ale na przykład na orzechy może sobie pozwolić :)
Smacznego!