PRZEPISY

Tort miodowy

Tort miodowy

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Fantastyczny miodowy tort pełny wspaniałego karmelowego kremu z orzechami.Przepis został zainspirowany ulubionym ormiańskim tortem Marlenka a włożony trud i cierpliwość w jego przygotowanie zdecydowanie się opłaci.Tort jest doskonałym deserem na świąteczny

przepis,fotoprzepis,miód,orzechy włoskie,Torty,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy

Torty

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ80gramów
cukier puder75gramów
dżem malinowy150gramów
jajka kurze3sztuki
masło370gramów
mielone orzechy włoskie120gramów
miód100gramów
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
orzechy włoskie80gramów
skondensowane słodzone mleko794gramów
skrobia kukurydziana40gramów
soda oczyszczona10gramów

 

Przepis

1. Tortowe miodowe płaty - 6 szt

masło 120 gramów  cukier kryształ 50 gramów  miód 100 gramów

W gorącej wodnej kąpieli powoli rozpuszczamy masło, cukier i miód.

W gorącej wodnej kąpieli powoli rozpuszczamy...

2. 

soda oczyszczona 10 gramów

Dodajemy sodę oczyszczoną i ubijamy na pianę.

Dodajemy sodę oczyszczoną i ubijamy na pianę....

3. 

jajka kurze 3 sztuki

Dodajemy roztrzepane jajka i 5 minut w wodnej kąpieli gotujemy.

Dodajemy roztrzepane jajka i 5 minut w wodnej...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów

Do miski ważymy mąkę i dolewamy ciepłą maślano-miodowo-jajeczną pianę. Mieszamy łychą, przekładamy na stolnicę...

Do miski ważymy mąkę i dolewamy ciepłą...

5. 

...i ręką wyrabiamy zwarte ciasto. Ciasto formujemy na kształt walca i rozdzielamy na 4 części. Rozwałkowujemy na cienko pierwszą część ciasta. (Najlepiej się rozwałkowuje na silikonowej podkładce, ciasto się do niej nie przykleja a podczas rozwałkowywania się lekko obraca. Jeśli używamy klasyczną drewnianą deskę ciasto trzeba delikatnie posypywać mąką).

...i ręką wyrabiamy zwarte ciasto. Ciasto...

6. 

Na rozwałkowane ciasto kładziemy okrągłą formę o średnicy około 24 cm i ciasto według niej wykrawamy. Okrągłe ciasto przekładamy na papier na pieczenie, skrawki odkładamy. Skrawki łączymy i rozwałkowujemy z nich jeszcze dwa okrągłe ciasta. (Skrawki z ostatniego ciasta upieczemy przy ostatnim kroku).

Na rozwałkowane ciasto kładziemy okrągłą...

7. 

Pojedyncze okrągłe ciasta przekładamy, razem z papierem, stopniowo na blachę i stopniowo pieczemy. Każde ciasto pieczemy w temperaturze 180° około 5 minut. Z upieczonego płatu od razu usuwamy papier...

Pojedyncze okrągłe ciasta przekładamy, razem z...

8. 

...i płaty układamy na siebie. Upieczone zapakowujemy do folii spożywczej i jak najszybciej nadziewamy.

...i płaty układamy na siebie. Upieczone...

9. Karmelowy krem

skondensowane słodzone mleko 794 gramów

Puszki ze słodzonym skondensowanym mlekiem gotujemy prawie całkowicie zanurzone w wodzie 2 godziny. Wychładzamy w zimnej wodzie.

Puszki ze słodzonym skondensowanym mlekiem...

10. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 30 gramów  skrobia kukurydziana 40 gramów

Z mleka, cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy gęsty budyń.

Z mleka, cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy...

11. 

masło 250 gramów  cukier puder 75 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

Masło mieszamy z cukrem....

12. 

Do masła dodajemy budyń i wystudzone skondensowane mleko z puszek.

Do masła dodajemy budyń i wystudzone...

13. Karmelowo-orzechowy krem

mielone orzechy włoskie 120 gramów

Z kremu odkładamy 250 g (odkładamy na końcowe ozdabianie) a do reszty dodajemy orzechy.

Z kremu odkładamy 250 g (odkładamy na końcowe...

14. Posypka

Upieczone ścinki z ostatniego ciasta kruszymy...

Upieczone ścinki z ostatniego ciasta kruszymy......

15. 

orzechy włoskie 80 gramów

...i mieszamy je z na grubo nasiekanymi orzechami.

...i mieszamy je z na grubo nasiekanymi orzechami....

16. Łączenie tortu

dżem malinowy 150 gramów

Tortowe płaty rozkładamy, przy czym górny płat obracamy. Górny i dolny płat smarujemy dżemem.

Tortowe płaty rozkładamy, przy czym górny płat...

17. 

Na wszystkie płaty, oprócz górnego, równomiernie rozdzielamy karmelowo-orzechowy krem.

Na wszystkie płaty, oprócz górnego,...

18. 

Krem na płatach rozsmarowujemy.

Krem na płatach rozsmarowujemy....

19. 

Pojedyncze płaty układamy na siebie. Górny płat kładziemy dżemem w dół.

Pojedyncze płaty układamy na siebie. Górny...

20. 

Tort lekko obciążamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Tort lekko obciążamy i wkładamy na 12 godzin do...

21. Ozdabianie tortu

Cały tort smarujemy karmelowym kremem, który sobie odłożyliśmy,...

Cały tort smarujemy karmelowym kremem, który...

22. 

...posypujemy przygotowaną posypką i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

...posypujemy przygotowaną posypką i wkładamy...

23. 

Przed podaniem ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą.

Przed podaniem ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą....

24. Miodowy urodzinowy tort

A co jeśli nasze dziecko ma akurat w święta urodziny? Po prostu wesoło tort ozdabiamy :)

A co jeśli nasze dziecko ma akurat w święta...

25. Porady i zalecenia

Tort przygotowujemy co najmniej 2-3 dni przed podaniem, żeby się dobrze połączyły wszystkie smaki a miodowe płaty zmiękły. Nie polecamy jakkolwiek zmieniać wymienioną ilość składników, szczególnie zwracamy uwagę na ilość cukru, którego mogłoby się komuś wydawać zbyt mało :) Ale na przykład na orzechy może sobie pozwolić :)

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się