PRZEPISY

Tort biedronka

Tort biedronka

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Łatwy początkujący tort z biszkoptowego ciasta, pieczony bez cukierniczych akcesoriów :)

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,powidło wiśniowe,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

wysoka

Kategorie

Torty  

Składniki

Składniki

banan

4

342

sztuki

kcal

biała czekolada

0

??

kcal

białko jajka

12

202

sztuk

kcal

budyń waniliowy w proszku

80

284

gramów

kcal

cukier kryształ

50

201

gramów

kcal

cukier puder

80

311

gramów

kcal

cukier puder

12

466

łyżek

kcal

czekolada do gotowania

0

??

kcal

marcepanowa masa kolorowa

0

??

kcal

masło

0

??

kcal

masło

120

881

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

600

288

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

12

641

łyżek

kcal

olej słonecznikowy

0

??

kcal

powidło wiśniowe

0

??

kcal

proszek do pieczenia

3

12

łyżeczki

kcal

syrop owocowy

0

??

kcal

woda

12

0

łyżek

kcal

żółtko jajka

12

684

sztuk

kcal

 

Przepis

1. Biszkoptowe ciasto - pieczemy korpus

żółtko jajka 12 sztuk  cukier puder 12 łyżek  woda 12 łyżek

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą.

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą....

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia....

3. 

białko jajka 12 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę. Mąkę i pianę na przemian dodajemy do jajek i mieszamy.

Z białek ubijamy gęstą pianę. Mąkę i pianę...

4. 

Ciasto rozdzielamy na trzy równe części.

Ciasto rozdzielamy na trzy równe części....

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Na masłem wysmarowanych i mąką posypanych blachach pieczemy trzy biszkoptowe płaty.

Na masłem wysmarowanych i mąką posypanych...

6. 1. część nadzienia

mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów  cukier kryształ 50 gramów

W mleku mieszamy cukier, waniliowy budyń w proszku i gotujemy gęsty budyń, który odstawiamy do ostudzenia.

W mleku mieszamy cukier, waniliowy budyń w...

7. Ozdoby

czekolada do gotowania  olej słonecznikowy

Roztapiamy czekoladę i częścią z niej smarujemy w cienkiej warstwie na folię posmarowaną olejem. Po stężeniu wykrawamy z czekolady kropki dla biedronki.

Roztapiamy czekoladę i częścią z niej...

8. 

Z folii wyrabiamy czułki, moczymy je w roztopionej czekoladzie i odstawiamy do stężenia.

Z folii wyrabiamy czułki, moczymy je w...

9. Tworzymy tort

Z papieru wycinamy szablon ciała biedronki - duży owal. Za pomocą szablonu z płatów ciasta wycinamy ciało biedronki.

Z papieru wycinamy szablon ciała biedronki -...

10. 

syrop owocowy

Resztki z ciasta kroimy na drobno. Skrapiamy je owocowym, smakowo kwaskowatym syropem.

Resztki z ciasta kroimy na drobno. Skrapiamy je...

11. Nadzienie

masło 120 gramów  cukier puder 80 gramów

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń i dobrze mieszamy. Dodajemy biszkoptowe resztki.

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy ostudzony...

12. Składamy tort

powidło wiśniowe

Na pierwszy płat tortu smarujemy lekko podgrzany - roztopiony, smakowo kwaśny dżem. Nanosimy połowę nadzienia.

Na pierwszy płat tortu smarujemy lekko podgrzany...

13. 

banan 4 sztuki

Na nadzienie układamy kółeczka bananów. Przykrywamy drugim płatem i postęp powtarzamy.

Na nadzienie układamy kółeczka bananów....

14. 

Kładziemy ostatni płat i cały tort ponownie smarujemy dżemem, ewentualnie cienką warstwą masła wymieszanego z cukrem.

Kładziemy ostatni płat i cały tort ponownie...

15. 

marcepanowa masa kolorowa

Czerwony marcepan rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią kukurydzianą. Spod przyłożonego szablonu marcepan musi wystawać i sięgać aż po boki ciała biedronki.

Czerwony marcepan rozwałkowujemy na stolnicy...

16. 

czekolada do gotowania  biała czekolada

Czerwony marcepan przekładamy na tort, delikatnie ręką ugładzamy po wierzchu i po bokach. Robimy to szybko, bo marcepan się szybko roztapia. Resztę marcepanu wokół biedronki odkrawamy. Wkładamy do lodówki do stężenia. W między czasie roztapiamy czekoladę. Biedronkę wyciągamy z lodówki, jej główkę smarujemy czekoladą. Roztapiamy białą czekoladę i wytwarzamy białka oczu, wkładamy do nich czekoladowe kółeczka. Nawilżając czekoladowe kółeczka przylepiamy na ciało biedronki czekoladowe kropki. Osadzamy czułka.

Czerwony marcepan przekładamy na tort, delikatnie...

17. 

marcepanowa masa kolorowa

Jeśli mamy inny kolorowy marcepan możemy z niego powykrawać różne przyrodnicze motywy - kwiaty itp., którymi ozdabiamy ciało biedronki po obwodzie. Tort przed podawaniem przez kilka godzin schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się