Topór kata
Mało kto odmówi kombinacji smażonego wieprzowego mięsa, cebuli, papryki, ogórka konserwowego i keczupu. Aby był topór kata naprawdę ostry, trzeba mu ten topór naostrzyć pikantną papryką.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,papryka czerwona,ogórek konserwowy,ketchup,pasta paprykowa - ostra,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Kuchnia czeska,Bezglutenowe
Wieprzowina
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 450 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
ketchup | 5 | łyżek | |
ogórek konserwowy | 100 | gramów | |
olej rzepakowy | 4 | łyżki | |
papryka czerwona | 200 | gramów | |
pasta paprykowa - ostra | 2 | łyżeczki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
Udo wieprzowe 450 gramów
Wieprzowe mięso kroimy w paseczki i odstawiamy by ogrzało się prawie na temperaturę pokojową.
2.
olej rzepakowy 4 łyżki
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy w niej mięso. Kawałki mięsa dodajemy stopniowo, tak by mięso nie ostudziło oleju i nie zaczęło się gotować zamiast smażyć.
3.
woda 100 mililitrów • czarny pieprz mielony
Gdy jest mięso ładnie różowe i pachnące, podlewamy wodą, doprawiamy pieprzem i przykrywamy. Dusimy przez około 20 minut.
4.
cebula 100 gramów • papryka czerwona 200 gramów • ogórek konserwowy 100 gramów
W międzyczasie kroimy warzywa.
5.
Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy warzywa i dalej razem dusimy często mieszając przez około 10 minut.
7.
pasta paprykowa - ostra 2 łyżeczki
Teraz mamy możliwość oddzielić porcję dzieciom a resztę zaostrzymy dodając chilli. Dobrze mieszamy i możemy serwować.
Smacznego!