Tofu w soczewicowym sosie
Przepis na konserwowaną soczewicę i tofu w gęstym słodko-kwaśnym sosie z pomidorami. Proste danie, które bardzo smakuje również dzieciom. Nadaje się do prawie każdego dodatku.
przepis,fotoprzepis,ser biały tofu,przecier pomidorowy,soczewica sterylizowana,pomidory w puszce,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia wietnamska
Dania wegetariańskie
Kuchnia wietnamska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Bezlaktozowe › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia wietnamska › Kuchnia azjatycka ›
Składniki
Składniki
cebula | 250 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 2 | łyżki | |
olej rzepakowy | 3 | łyżki | |
pomidory w puszce | 400 | gramów | |
przecier pomidorowy | 400 | mililitrów | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | 1 | łyżeczka | |
ser biały tofu | 500 | gramów | |
soczewica sterylizowana | 400 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 300 | mililitrów |
Przepis
2.
cebula 250 gramów • olej rzepakowy 3 łyżki • liść laurowy 2 sztuki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 1 łyżeczka
Cebulę kroimy na drobno i szklimy na oleju na złoty kolor. Doprawiamy przyprawami.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki • woda 300 mililitrów
Cebulę posypujemy mąką i dobrze mieszamy. Podlewamy odrobiną wody, aby wytworzyło nam się rzadkie puree.
4.
przecier pomidorowy 400 mililitrów • pomidory w puszce 400 gramów • cukier kryształ 1 łyżka
Stopniowo dodajemy przecier pomidorowy i na drobno pokrojone pomidory z puszki.
5.
soczewica sterylizowana 400 gramów • sól ½ łyżeczki
Soczewicą wyciągamy z puszki na sitko i dobrze przepłukujemy pod bieżącą wodą. Potem soczewicę dodajemy do sosu.
6.
Do gotowego sosu dodajemy podsmażone kawałki tofu.
7.
Razem gotujemy 10 minut ciągle mieszając.
Smacznego!