Tofu szaszłyki w cieście
Prosty i smaczny przepis na przygotowanie tofu.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,ser biały tofu,jabłka,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
jabłka | 300 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej do frytek | - | ||
pieczarki | 300 | gramów | |
ser biały tofu | 150 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
pieczarki 300 gramów • ser biały tofu 150 gramów • jabłka 300 gramów
Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na połowę. Tofu kroimy na mniejsze kwadraciki, albo prostokąty, ale nie za bardzo cienkie, aby podczas nabijania na patyczki do szaszłyków nie rozpadały się nam. Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy na mniejsze kawałki. Tofu, pieczarki i jabłka na przemian nabijamy na patyczki do szaszłyków.
2.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 • jajka kurze 4 sztuki • sól ½ łyżeczki
Z mleka, mąki (dodajemy według potrzeby), jajek i soli przygotowujemy sobie średnio gęste ciasto.
3.
Na patelni rozgrzewamy olej, szaszłyki zanurzamy w cieście, wyciągamy i szybko kładziemy na olej, przykryte 5 minut smażymy.
4.
Szaszłyki obracamy i odkryte smażymy na złoty kolor i z drugiej strony.
5.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim, ewentualnie z warzywną sałatką.
Smacznego!