Tofu - mięsna rolada
Smaczna odmiana ulubionej faszerowanej rolady. Podajemy z ziemniaczanym puree i ogórkiem.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,ser biały tofu,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 | sztuka | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
oliwa | 30 | mililitrów | |
ser biały tofu | 360 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 100 | mililitrów | |
łopatka wieprzowa | 700 | gramów |
Przepis
1.
łopatka wieprzowa 700 gramów • cebula 150 gramów • czosnek 4 ząbki
Mięso, cebulę i czosnek mielimy w młynku do mięsa.
2.
jajka kurze 3 sztuki • biała podłużna bułka 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostudzenia i obieramy. Bułkę kroimy na drobno, zalewamy mlekiem i odstawiamy by zmiękła.
3.
sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki
Do bułki dodajemy zmielone składniki, wsypujemy sól, pieprz i kminek, dobrze mieszamy.
4.
ser biały tofu 360 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Dodajemy tofu, rozkruszamy i je i razem z jajkiem całą masę mieszamy.
5.
Na większą tackę rozsypujemy bułkę tartą i masę na niej formujemy na kształt owalu. Przez środek układamy jajka.
6.
Dłuższe strony łączymy ze sobą i wytwarzamy roladę którą przetoczeniem na tackę obtaczamy całą w bułce tartej.
7.
oliwa 30 mililitrów • woda 100 mililitrów
Roladę z tacki przewracamy na głębsze naczynie żaroodporne, polewamy olejem i podlewamy wodą. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę w 180°C.
8.
Upieczoną odstawiamy do ostudzenia, kroimy i podajemy.
Smacznego!