Tarator - chłodnik
Doskonała orzeźwiająca jogurtowa zupa z ogórkiem i koperkiem. Podaje się ją zimną i najlepiej smakuje w okresie letnim.
przepis,fotoprzepis,ogórek sałatkowy,biały jogurt,koper,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
biały jogurt | 400 | mililitrów | |
czosnek | 2 | ||
koper | 1 | łyżka | |
ogórek sałatkowy | 2 | sztuki | |
pieprz biały mielony | 1 | szczypta | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
ogórek sałatkowy 2 sztuki • biały jogurt 400 mililitrów • woda 200 mililitrów
Ogórki kroimy na bardzo małe kawałki i mieszamy je z jogurtem i wodą.
2.
koper 1 łyżka • sól ¼ łyżeczki • pieprz biały mielony 1 szczypta • czosnek 2 s
Doprawiamy posiekanym koperkiem, przeciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą.
3.
Odkładamy na godzinę do lodówki, aby uwolniły i połączyły się aromaty.
Smacznego!