Szynkowe łazanki z cebulką
Ulubione zapiekane szynkowe łazanki ze smażoną cebulką i serową warstwą na wierzchu. Podajemy ze świeżą warzywną surówką, albo z kiszonym ogórkiem lub sałatką.
przepis,fotoprzepis,cebula,makaron - łazanki,szynka wieprzowa duszona,Makarony
Makarony
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
makaron - łazanki | 350 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 250 | mililitrów | |
ser Gouda | 150 | gramów | |
szynka wieprzowa duszona | 350 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
3.
Odcedzamy i polewamy zimną wodą.
6.
Głębokie naczynie żaroodporne (20x30 cm) smarujemy olejem i wkładamy łazankową mieszankę.
7.
jajka kurze 3 sztuki • mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • sól 1 łyżeczka
W mleku mieszamy jajka i sól. Szynkowy makaron zalewamy i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
8.
ser Gouda 150 gramów
Trzemy ser i rozkładamy go na upieczone łazanki. Wkładamy do piekarnika na 5 minut do zapieczenia.
9.
Kroimy aż po ostudzeniu do temperatury konsumpcyjnej, aby się porcje nie rozpadały.
Smacznego!