Szybkie makowo -dżemowe grzebyki
Proste i szybkie przygotowanie smacznych ciasteczek.
przepis,fotoprzepis,dżem śliwkowy,mak mielony,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier puder | - | ||
dżem śliwkowy | 150 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | 100 | gramów |
Przepis
2.
Wyrabiamy zwartą masę.
3.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie rozwijamy z papieru i razem z papierem kładziemy na blachę. Kroimy na 8 jednakowych prostokątów. Każdy prostokąt delikatnie kroimy tak jak na obrazku.
4.
Makowo-dżemową masę rozdzielamy na 8 części i formujemy na walce. Walce kładziemy na cieście, na tą stronę prostokątów, która nie jest pokrojona.
6.
Ciasto, od brzegu, z pomocą papieru przekładamy do przodu. Papier na przełożonym cieście odlepiamy. Brzegi ciasteczek delikatnie dociskamy ...
7.
... i smarujemy jajkiem.
8.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ...
9.
... i pieczemy.
10.
Ostudzone ciasteczka oddzielamy (według potrzeby nożem) od siebie i posypujemy przesianym cukrem.
Smacznego!