Szybki twarogowy placek z francuskiego ciasta
Przepis na wyśmienite twarogowe ciasto z jabłkami i rodzynkami. Nie trzeba mieszać twarogu z mascarpone, można użyć twarogu w podwójnej dawce.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 20 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier puder | 8 | łyżek | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
cynamon mielony | - | ||
jabłka tarte | 300 | gramów | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
miękki twaróg 20% tłuszczu | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
rodzynki | 70 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy.
2.
Następnie przenosimy ciasto za pomocą wałka na blachę, którą przedtem należy opłukać wodą.
3. Przygotowanie twarogowego nadzienia
miękki twaróg 20% tłuszczu 250 gramów • mascarpone 250 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • cukier puder 8 łyżek • budyń waniliowy w proszku 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% ½ litra • rodzynki 70 gramów
W misce mieszamy twaróg, mascarpone, cukier, budyń waniliowy, rodzynki oraz mleko. Masa będzie trochę rzadka, ale zgęstnieje podczas pieczenia.
4.
Smarujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta twarogowym nadzieniem.
6. Jabłkowe nakrycie
jabłka tarte 300 gramów • cynamon mielony
Posypujemy startymi jabłkami twarogowe nadzienie a jabłka cynamonem.
7.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
8.
Gotowe ciasto odstawiamy, aby wystygło, kroimy na kawałki i podajemy.
Smacznego!