Szybki fasolowy dodatek na gęsto z białej fasoli
W prosty sposób przygotowany fasolowy dodatek na gęsto z białej konserwowanej fasoli. Podajemy z jajkiem sadzonym, z warzywnymi lub mięsnymi kuleczkami albo kotlecikami.
przepis,fotoprzepis,fasola biała sterylizowana,Sosy
Sosy
Kategorie
Sosy ›
Składniki
Składniki
Pieczone warzywne kuleczki przepis | - | ||
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
fasola biała sterylizowana | 500 | gramów | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
masło | 1 | łyżka | |
mleko tłuste 3,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
ocet | 1 | łyżka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 500 | mililitrów | |
ziemniaki | 500 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
ziemniaki 500 gramów • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.
2.
fasola biała sterylizowana 500 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • liść laurowy 2 sztuki
Konserwowaną fasolę odcedzamy i na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dodajemy ją do ziemniaków razem z liściem laurowym i odrobiną cukru.
3.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Śmietanę mieszamy z mlekiem i mąką.
4.
Zawiesinę dodajemy do fasoli i zagotowujemy. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny albo octem. Według smaku możemy dosolić. Dodajemy kawałek masła.
Smacznego!