PRZEPISY

Sztangielki

Sztangielki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Delikatny kawowy krem zrolowany w orzechowo - białkowym cieście a to wszystko jeszcze pokryte czekoladą. Tego po prostu trzeba spróbować.

przepis,fotoprzepis,masło,czarna kawa,czekolada do gotowania,Rolady,Boże Narodzenie

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

24

Masa porcji

73 g

Energia porcji

295 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

8

135

sztuk

kcal

brandy

40

93

mililitrów

kcal

cukier kryształ

200

804

gramów

kcal

cukier puder

150

582

gramów

kcal

czarna kawa

100

4

mililitrów

kcal

czekolada do gotowania

200

1002

gramów

kcal

masło

440

3230

gramów

kcal

mielone orzechy włoskie

100

674

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

100

48

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

140

486

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

białko jajka 8 sztuk  cukier kryształ 200 gramów

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy do...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  mielone orzechy włoskie 100 gramów

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i mielone orzechy.

3. 

Ciasto wylewamy na blachę (30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto wylewamy na blachę (30x40cm) wyłożoną...

4. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

Po upieczeniu uzyskamy delikatne miękkie ciasto, które jeszcze ciepłe oddzielamy od papieru do pieczenia i przekrawamy wzdłuż na 3 paski.

Po upieczeniu uzyskamy delikatne miękkie ciasto,...

6. 

masło 40 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów

Z masła i mąki przygotowujemy sobie zasmażkę ...

Z masła i mąki przygotowujemy sobie zasmażkę...

7. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  czarna kawa 100 mililitrów

... i dodajemy mleko i kawę. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystygnięcia często mieszając.

... i dodajemy mleko i kawę. Po zgęstnieniu...

8. 

masło 250 gramów  cukier puder 150 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

Masło mieszamy z cukrem....

9. 

brandy 40 mililitrów

Do żółtek z cukrem dodajemy kawowy ostudzony krem, troszkę brandy i porządnie mieszamy.

10. 

Do dwóch trzecich paska ciasta smarujemy krem i rolujemy je.

Do dwóch trzecich paska ciasta smarujemy krem i...

11. 

Rolki odstawiamy w chłodne miejsce ...

Rolki odstawiamy w chłodne miejsce ......

12. 

... a potem kroimy je na krótsze.

... a potem kroimy je na krótsze....

13. 

czekolada do gotowania 200 gramów  masło 150 gramów

Czekoladę roztapiamy nad parą i dodajemy masło, dopóki nie będzie dobrej konsystencji. Obydwa końce sztangielek moczymy krótko w roztopionej czekoladowej polewie ...

Czekoladę roztapiamy nad parą i dodajemy masło,...

14. 

... kładziemy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia.

... kładziemy na kratkę i odstawiamy do...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się