Sztangielki

Delikatny kawowy krem zrolowany w orzechowo - białkowym cieście a to wszystko jeszcze pokryte czekoladą. Tego po prostu trzeba spróbować.
przepis,fotoprzepis,masło,czarna kawa,czekolada do gotowania,Rolady,Boże Narodzenie
Rolady
Pichcił
Ilość porcji
24
Masa porcji
73 g
Energia porcji
295 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
wysoka
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 135 | sztuk kcal | |
brandy | 40 93 | mililitrów kcal | |
cukier kryształ | 200 804 | gramów kcal | |
cukier puder | 150 582 | gramów kcal | |
czarna kawa | 100 4 | mililitrów kcal | |
czekolada do gotowania | 200 1002 | gramów kcal | |
masło | 440 3230 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 140 486 | gramów kcal |
Przepis
1.
białko jajka 8 sztuk • cukier kryształ 200 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mielone orzechy włoskie 100 gramów
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i mielone orzechy.
3.
Ciasto wylewamy na blachę (30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

4.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
5.
Po upieczeniu uzyskamy delikatne miękkie ciasto, które jeszcze ciepłe oddzielamy od papieru do pieczenia i przekrawamy wzdłuż na 3 paski.

6.
masło 40 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Z masła i mąki przygotowujemy sobie zasmażkę ...

7.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • czarna kawa 100 mililitrów
... i dodajemy mleko i kawę. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystygnięcia często mieszając.


9.
brandy 40 mililitrów
Do żółtek z cukrem dodajemy kawowy ostudzony krem, troszkę brandy i porządnie mieszamy.
10.
Do dwóch trzecich paska ciasta smarujemy krem i rolujemy je.

11.
Rolki odstawiamy w chłodne miejsce ...

12.
... a potem kroimy je na krótsze.

13.
czekolada do gotowania 200 gramów • masło 150 gramów
Czekoladę roztapiamy nad parą i dodajemy masło, dopóki nie będzie dobrej konsystencji. Obydwa końce sztangielek moczymy krótko w roztopionej czekoladowej polewie ...

14.
... kładziemy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia.

Smacznego!