Szpinakowo bryndzowe przekąski
Wspaniałe słone przekąski, doskonałe na stół byle kiedy i nie tylko jako przekąska podczas wielkanocnych świąt.
przepis,fotoprzepis,świeże liście szpinaku,bryndza,Słone przekąski,Słone ciasta,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Słone przekąski
Składniki
Składniki
bryndza | 125 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) | 2 | łyżki | |
szynka wieprzowa duszona | 100 | gramów | |
sól | - | ||
twardy ser | 50 | gramów | |
świeże liście szpinaku | 80 | gramów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy, kładziemy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
3.
szynka wieprzowa duszona 100 gramów
Szynkę kroimy na drobno, wsypujemy na ciasto i przykrywamy szpinakiem.
4.
bryndza 125 gramów • kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 2 łyżki • jajka kurze 2 sztuki
Bryndzę mieszamy ze śmietaną i jajkami. Według potrzeby możemy dodać więcej śmietany, gdyby masa była zbyt gęsta.
5.
Bryndzę równomiernie rozlewamy na szpinak. Możemy troszkę posolić, jeśli chcemy mieć przekąski bardziej słone.
7.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
Ostudzone ciasto kroimy na małe trójkąciki, albo inne kształty według własnego pomysłu.
Smacznego!