Szpinakowe kuleczki z indyczym mięsem
Smaczne danie wielkanocne - na zimno. Świetny obiad - podawany natychmiast po przyrządzeniu, dopóki kuleczki są jeszcze ciepłe.
przepis,fotoprzepis,piersi z indyka,świeże liście szpinaku,Słone przekąski,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Słone przekąski
Składniki
Składniki
Ziemniaczane puree przepis | - | ||
biała podłużna bułka | 60 | gramów | |
biała podłużna bułka | 1 | sztuka | |
cebula | 80 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 20 | gramów | |
olej rzepakowy | 2 | łyżki | |
olej rzepakowy | - | ||
piersi z indyka | 250 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki | |
sól | 2 | szczypty | |
świeże liście szpinaku | 250 | gramów |
Przepis
3.
olej rzepakowy 2 łyżki • sól ¾ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Na odrobinie oleju smażymy cebulę, dodajemy mięso, solimy oraz delikatnie przyprawiamy.
4.
Często mieszając, smażymy (około 15 minut) na miękko.
6.
czosnek 1 ząbek
Szpinak kładziemy na mięso i dodajemy umyty, przeciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko.
7.
Przykrywamy i dusimy przez 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
8.
biała podłużna bułka 60 gramów • masło 20 gramów • czosnek 1 ząbek
1 i pół bułki kroimy na drobno. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim bułkę. Dodajemy umyty, przeciśnięty czosnek.
9.
Jeżeli w szpinaku znajduje się wiele wody, usuwamy jej część. Dodajemy usmażoną bułkę i wszystko mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
10.
Z ciepłej masy formujemy kuleczki.
11.
Możemy je natychmiast podawać ciepłe. Są smaczne z ziemniaczanym puree.
12.
biała podłużna bułka 1 sztuka • jajka kurze 1 sztuka • sól 2 szczypty
Dla zwiększenia smaku, gdy podajemy na zimno, kroimy bułkę na kółeczka. Ubijamy jajko z odrobiną soli.
14.
Szpinakowe kuleczki kładziemy na bułkę i łączymy wykałaczką.
Smacznego!