Szpinakowa sałatka z makaronem i mozzarellą
Lekka dietetyczna sałatka pełna warzyw i mozzarelli, doprawiona zdrowymi orzechami i jogurtowym dressingiem.
przepis,fotoprzepis,makaron - Fusilli (spirale),świeże liście szpinaku,ser Mozzarella,Sałatki warzywne,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
biała rzodkiew | 200 | gramów | |
biały jogurt | 200 | mililitrów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
makaron - Fusilli (spirale) | 240 | gramów | |
marchew | 100 | gramów | |
ocet balsamiczny | 3 | łyżeczki | |
olej z pestek dyni | 1 | łyżka | |
oliwa | 1 | łyżka | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
ser Mozzarella | 250 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ¼ | łyżeczki | |
świeże liście szpinaku | 100 | gramów |
Przepis
1.
makaron - Fusilli (spirale) 240 gramów
Makaron gotujemy "al dente" w słonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i dostawiamy do odcieczenia.
2.
marchew 100 gramów • biała rzodkiew 200 gramów
Marchewkę i rzodkiew obieramy, na grubo trzemy. Wkładamy do głębszej, większej miski. Zamiast białej rzodkwi możemy użyć też małe czerwone.
3.
świeże liście szpinaku 100 gramów
Szpinak myjemy, odstawiamy do odcieczenia i delikatnie kroimy, ewentualnie rozrywamy na małe kawałki.
4.
Makaron dodajemy do startych warzyw razem z liśćmi szpinaku i mieszamy.
7.
... i dodajemy do sałatki.
8.
oliwa 1 łyżka • olej z pestek dyni 1 łyżka • sól
Dolewamy oleje, możemy według smaku osolić. Dokładnie mieszamy.
9.
Sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę (i więcej). Pół godziny przed podawaniem sałatkę wyciągamy aby nie była zbyt zimna.
10.
biały jogurt 200 mililitrów • czosnek 2 ząbki • sól ¼ łyżeczki • ocet balsamiczny 3 łyżeczki
Jogurt mieszamy z oczyszczonym i przeciśniętym czosnkiem, solą i octem. Przed podawaniem sałatkę polewamy dressingiem.
Smacznego!